Show simple item record

dc.contributor.authorKorhonen, Marisanna
dc.contributor.authorLarsson, Elin
dc.contributor.authorLuhanka, Emma
dc.date.accessioned2021-10-22T11:45:59Z
dc.date.available2021-10-22T11:45:59Z
dc.date.issued2021-10-22
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/69852
dc.description.abstractI dagens samhälle förses vi kontinuerligt med olika budskap relaterade till mat och ätande. Utan en tillräcklig kunskap inom ämnet är det svårt att veta hur man ska förhålla sig tillallinformation. En central arena för utveckling av kostkunskaper är skolan, som i Sverige enligt flera tidigare kandidatuppsatserhar ett behov av att utveckla sin undervisning i kost och hälsa. I Finland har eleverna tillgång till fler antal timmar hälsoundervisning i grundskolan, detta tack vara ämnet hälsokunskap. Syfte med vår studie har därför huvudsakligen varit att ta reda på om det finns skillnader mellan svenska och finska elevers kostkunskaper i årskurs 9. Vi önskade också ta reda på om kostvanorna skiljde sig mellan länderna samt att vi ville kartlägga vad eleverna har för uppfattning om sin nuvarande kostundervisning. Totalt fick 121 elever göra en digital enkätundersökning med frågorangående deras kostkunskaper, kostvanor och kostundervisning.Deltagarna var 64 elever från Sverige och 58 elever från Finland, fördelat på 64 tjejer, 52 killar och 1 icke binär.Resultatet visade sammanfattningsvis att kostvanorna inte skiljde sig mellan länderna, där fannssignifikanta skillnaderkunskapsmässigt mellan länderna och även en signifikant skillnad i hur nöjda eleverna var med sin nuvarande kostundervisning.Fler svenska ungdomarna uppgav att de var mer missnöjda jämfört med de finska ungdomarna.De låga antalet deltagare gör tyvärr att resultatet av vår enkätstudie inte kan generaliseras eftersom det inte speglar hela populationen. Trots det kan studienvara betydelsefull för skolan och dess eventuella utveckling av kost-och hälsoundervisningen.sv
dc.subjectkostvanorsv
dc.subjectkostundervisningsv
dc.subjectniondeklassaresv
dc.subjectnäringslärasv
dc.subjecthälsoundervisningsv
dc.titleKost-och hälsoundervisning i grundskolan En jämförelsestudie mellan niondeklassare i två svenska skolor respektive en finsk skolasv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record