Vegetarisk kost i grundskolan Hur elever och kökspersonal ställer sig till vegetarisk skollunch
Abstract
Vegetariska rätter som serveras i skolan har blivit allt mer förekommande på skolmatsedeln
idag jämfört med för några år sedan. Detta har medfört att både elever och köksmästare fått
anpassa sig till nya politiska riktlinjer när det kommer till skolmåltiderna. Göteborg Stad
skapade år 2004 ett måltidsprogram som berör maten i förskolor, grund- och gymnasieskolor,
särskilt boende samt mat i det egna hemmet. Stor tyngdpunkt låg på att minska andelen kött
och öka vegetabilier. Syftet med studien är att undersöka mellanstadieelevers inställning till
vegetarisk skollunch samt att utforska kökspersonalens arbete kring vegetariska måltider.
I denna studie användes både kvalitativ och kvantitativ datainsamlingsmetod. Två intervjuer
genomfördes med tre köksmästare på två olika mellanstadieskolor i Göteborg. Elever i
årskurs fyra och fem fick svara på en enkät med deras åsikter om vegetarisk lunch. Resultatet
från denna kartläggning visade att samtliga köksmästare hade en positiv inställning till
ökningen av vegetariska rätter i skolan. Enkätstudien visade att elever i årskurs fyra hade en
högre acceptans till servering av vegetariska måltider i skolan jämfört med årskurs fem.
Studien visade även ett eventuellt samband mellan gillande av vegetarisk mat i skolan och
regelbunden konsumtion av vegetarisk mat i hemmet. Det framgår även att rätter som inte är
vegetariska uppskattas mer än vegetariska i skolmiljön.
Det krävs ytterligare studier inom ämnet för att säkerställa riktighet. Resultatet går inte med
säkerhet att applicera på en större befolkningsnivå då data från denna studie är för litet för att
dra generella slutsatser angående elever och köksmästares inställning till vegetariska
skolmåltider.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2022-05-20Author
Johansson, Hanna
Larsson, Paulina
Keywords
vegetarisk kost, förändringsarbete, mellanstadieelever, skolmatsedel, vegetarisk skolmåltid
Language
swe