Show simple item record

dc.contributor.authorOrinius, Jonathan
dc.contributor.authorVillalta Rivera, Marcelo
dc.date.accessioned2022-06-21T09:23:13Z
dc.date.available2022-06-21T09:23:13Z
dc.date.issued2022-06-21
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/2077/72233
dc.descriptionAbstract: Aim: The purpose of this systematic overview is to examine if fermented soy products have an effect on lipids in adults with risk factors for development of cardiovascular disease compared with no intake of soy products Methods: Data was collected in the two databases Scopus and Pubmed. Mesh terms used were "Soy Foods", "Fermentation" and "Lipids" etc. as well as boolean terms such as "AND", "OR", "RCT *", "Random *" and "BLIND *". The literature's titles, abstracts, article types and other criteria such as age and intervention time were examined on the basis of the overview's PICO and the studies who didn’t match the PICO were eliminated before the remaining studies were read in full text. Inclusion criteria were: Swedish & English written RCT studies, 1-3 months intervention time, age> 18 years, a daily intake of fermented soy as an intervention against no intake of any type of soy at all. A quality review of each study was done individually with SBU's assessment of the risk of bias which afterwards led to a joint evaluation. The reliability of the studies' evidence was assessed with GRADE individually and then discussed together to reach a consensus. Results: The search returned 1219 results in Pubmed and 956 in Scopus. Articles read in full text were 10 of which 2 corresponded to the PICO. The intervention time in both studies was 12 weeks. Participants were adults with risk factors for the development of cardiovascular disease (Jung S et al.), and overweight/obese adults (Byun M-S et al.) The intervention group consumed fermented soy and the control group no soy at all. Jung S et al. was judged to have a low risk of bias and Byun M-S et al. a moderate risk. A significant reduction in TC, HDL and LDL cholesterol was observed in Jung S et al. while the Apo B / Apo A1 value was reduced and triglyceride levels increased. However, both of these were not significant results. All outcome measures in Byun M-S et al. were of non significance. TG and Apo A1/Apo B levels increased and decreased respectively and were the only ones who were concordant between both studies. Conclusion: This systematic review did not reach any conclusive answers regarding the lipidemic effects of fermented soybeans. The results from the studies do not correspond with each other except TG and Apo A1/ Apo B. The evidence behind this review is of moderate reliability according to GRADE (+++) except for TC where GRADE was assessed to be of low reliability (++)en_US
dc.description.abstractSyfte: Undersöka om fermenterade sojaprodukter har en effekt på lipidnivåer hos vuxna med riskfaktorer för utvecklandet av hjärt- och kärlsjukdomar jämfört med inget intag av sojaprodukter Metod: Insamling av data skedde i de två databaserna Scopus och Pubmed. Mesh termer som användes var ‘’Soy Foods’’, “Fermentation” och “Lipids” etc., samt booleska termer som “AND”, “OR”, “RCT*”, “Random*” och “BLIND*”. Litteraturens titlar, abstract, artikeltyp och andra kriterier som ålder och interventionstid granskades utifrån översiktens PICO och studier som inte stämde överens med PICOT gallrades bort innan de resterande studierna lästes i fulltext. Dubletter filtrerades bort med endnote. Inklusionskriterier var: svensk- & engelskskrivna RCT studier, 1-3 månaders interventionstid, ålder >18 år, dagligt intag av fermenterad soja som intervention mot inget intag av någon typ av soja alls. En kvalitetsgranskning av varje studie gjordes individuellt med SBU:s bedömning av risk för bias för att senare utvärderas tillsammans. Tillförlitligheten av studiernas evidens bedömdes med GRADE individuellt för att därefter diskuteras tillsammans för att nå en konsensus. Resultat: Sökningen gav 1219 träffar i Pubmed och 956 i Scopus. Artiklar lästa i fulltext var 10 varav 2 uppfyllde PICO. Interventionen i båda studier pågick i 12 veckor på vuxna med riskfaktorer för utvecklandet av hjärt- och kärlsjukdomar (Jung S et al.) respektive deltagare med övervikt/fetma (Byun M-S et al.), där interventionsgruppen konsumerade fermenterad soja och kontrollgruppen ingen soja alls. Jung S et al . bedömdes ha en låg risk för bias och Byun M-S et al. en måttlig risk. En signifikant reduktion av TC, HDL- och LDL-kolesterol observerades i Jung S et al. I Byun M-S et al var alla utfall icke signifikanta. TG och Apo B/Apo A1 hade en ökning respektive sänkning i resultaten, samt var de enda utfallen som var samstämmiga mellan båda studier. Slutsats: Denna systematiska översiktsartikel medförde inga konklusiva svar gällande lipideffekten av fermenterade sojaprodukter. Resultaten från de två studierna överensstämde inte förutom TG och Apo B/Apo A1. Beläggen på denna översikt är av måttlig tillförlitlighet enligt GRADE (+++) förutom TC där GRADE bedömdes vara av låg tillförlitlighet (++).en_US
dc.language.isosween_US
dc.subjectApo B/Apo A1en_US
dc.subjectFermenterad sojaen_US
dc.subjectHDL kolesterolen_US
dc.subjectLDL kolesterolen_US
dc.subjectLipideren_US
dc.subjectRCTen_US
dc.subjectTotal kolesterolen_US
dc.subjectTriglycerideren_US
dc.subjectTriglyceridesen_US
dc.subjectTotal cholesterolen_US
dc.subjectLipidsen_US
dc.subjectLDL cholesterolen_US
dc.subjectHDL cholesterolen_US
dc.subjectFermented soyen_US
dc.titleFörbättrar fermenterad soja lipidnivåer?en_US
dc.title.alternativeEn systematisk översiktsartikel på vuxna människor med riskfaktorer för kardiovaskulära sjukdomar.en_US
dc.typeText
dc.setspec.uppsokMedicine
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för medicinswe
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg /Institute of Medicineeng
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record