Har surdegsbröd någon påverkan på mättnad efter måltid?
En systematisk översiktsartikel kring sambandet mellan intag av surdegsbröd till frukost och efterföljande aptit.
Does sourdough bread have any effect on postprandial satiety
Abstract
Bakgrund:
Övervikt och fetma fortsätter att öka i världen och är ett globalt folkhälsoproblem med stor samsjuklighet. För att förhindra fortsatt ökning av övervikt och fetma krävs ett långsiktigt förebyggande arbete och förändring av individers kostvanor. Livsmedel som bidrar till större mättnadskänsla och därmed energireduktion är av intresse. Surdegsbröd anses ha gynnsamma effekter på postprandial mättnad, men endast begränsad forskning har utförts.
Syfte:
Syftet med denna systematiska översiktsartikel är att analysera och sammanställa resultat av det befintliga underlaget om intag av surdeg har någon påverkan på aptiten efter måltid.
Sökväg:
Litteratursökningen genomfördes i databaserna PubMed och Scopus. Sökorden som användes var: sourdough, sourdough fermentation, appetite, appetite regulation, desire to eat, self-rated appetite, satiety och satiety response.
Urvalskriterier:
Inkluderade studier var RCT- studier gjorda på människor där deltagarna skulle vara friska individer mellan 18–70 år och med ett BMI i spannet på 18–30 kg/m2. Studier inkluderades som undersöker surdeg i bröd som intervention och där ett liknande bröd utan surdeg med bagerijäst användes som kontroll. Studier äldre än 10 år, på gravida/ammande samt studier som tillsatt ytterligare en komponent i interventions brödet exkluderades.
Datainsamling och analys:
Litteratursökningen resulterade i fem unika träffar. Två av dessa motsvarade inklusionskriterierna och kvalitetsgranskades enligt mall från SBU. Dessa ansågs ha godtagbar kvalitet. Sammanvägningen av resultat gjordes med stöd av forest plot och resultatets tillförlitlighet bedömdes enligt GRADE metoden.
Resultat:
Den totala studiepopulationen bestod av 47 individer. Två av utfallsmåtten visade samstämmiga resultat; båda studierna visade en signifikant minskning vad gäller hunger och desire to eat, men endast en visade signifikant ökning vad gäller fullness.
Slutsats:
Det sammanvägda resultatet från de två ingående studierna för denna systematiska översikt tolkas som att intag av surdegsbröd kan ha viss effekt på aptit efter måltid. Tillförlitligheten på resultatet bedöms som måttlig (+++).
Nyckelord:
Surdeg, aptit, hunger, mättnad, Visuell Analog Skala.
Utfallsmått:
I denna översikt kommer vi använda oss av den engelska benämningen för hunger, fullness och desire to eat samt den
Degree
Student essay
Other description
Does sourdough bread have any effect on postprandial satiety.
Abstract:
Background:
All over the world overweight and obesity continues to increase and is a global health problem with big comorbidity. To prevent the negative trend changes as long-term preventive work and changes in individuals’ dietary habits are required. Food that contributes to a greater and longer feeling of satiety and therefore will lead to a lower energy intake is of interest. Sourdough bread is considered to have beneficial effects on postprandial satiety, but very little research has been done on this claim.
Aim:
The purpose of this systematic review is to put together and analyze the existing data from studies who have examined whether the intake of sourdough has any effect on appetite after a meal.
Search strategy:
The literature search was performed in the databases PubMed and Scopus. The keywords used were sourdough, sourdough fermentation, appetite, appetite regulation, desire to eat, self-rated appetite, satiety and satiety response
Selection criteria:
Included studies were RCT studies performed on humans where the participants would be healthy individuals between 18-70 years and with a BMI in the range of 18-30 kg/ m2. Studies were included that examine sourdough in bread as an intervention and where a similar bread without sourdough with baker's yeast was used as a control. Studies older than 10 years, on pregnant / breastfeeding women and studies that added an additional component to the intervention bread were excluded.
Data collection and analysis: The literature search resulted in five unique articles. Two of these met the inclusion criteria and were reviewed according to a template from SBU. These were considered to be of acceptable quality. The results were made with the support of a forest plot and the certainty of evidence was assessed according to GRADE. The weighting of results was done with the support of forest plot and the reliability of the results was assessed according to the GRADE method.
Results:
The total study population consisted of 47 individuals. Two of the outcome measures showed a significant decrease in hunger and desire to eat, but only one showed a significant increase in fullness.
Conclusion:
The combined results from the two included studies in this systematic review is interpreted as meaning that consuming sourdough bread can have some effects on appetite after a meal. The reliability of the results was considered moderate (+++)
Keywords:
Sourdough, appetite, hunger, satiety, Visual Analogue Scale.
Outcomes:
In this review we will use the English term hunger, fullness and desire to eat as well as the Swedish term, hunger, mättnad och önskan om att vilja äta något when we describe the outcome measures.
Collections
View/ Open
Date
2022-06-22Author
Foss Fredriksson, Stina
Hedin, Towe
Keywords
Surdeg
aptit
hunger
mättnad
Visuell Analog Skala
Sourdough
appetite
hunger
satiety
Visual Analogue Scale
Language
swe