Show simple item record

dc.contributor.authorAmby, Elina
dc.contributor.authorSödervall, Linn
dc.date.accessioned2022-06-28T09:36:22Z
dc.date.available2022-06-28T09:36:22Z
dc.date.issued2022-06-28
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/2077/72370
dc.description.abstractForskning visar på att stress kan medföra försämrade levnadsvanor både generellt och kopplat till kost. Medveten närvaro har visat sig kunna främja positiva matvanor och har visat sig ha en stressreducerande effekt. Syftet med denna studie var att undersöka kvinnors syn på medveten närvaro som stressreducerande metod, i form av medvetet ätande, medveten andning och kroppsscanning. Metoden var kvalitativ och inkluderade en fokusgruppsintervju med fem kvinnor i åldrarna 18-44. Deltagarna fick ta del av en föreläsning om medveten närvaro, testa tre olika övningar i medveten närvaro samt delta i en fokusgruppsintervju. Resultatet visar att kvinnorna i studien generellt var positiva till övningarna. Mest positiva upplevdes övningarna i medveten andning och kroppsscanning när det kommer till stressreducering. Övningen i medvetet ätande gav kvinnorna nya perspektiv på ätandet. Kvinnorna ansåg att det kan vara väsentligt att få in en daglig rutin med medveten närvaro och att introducera det i tidig ålder för att bygga upp en vana. Upplevda hinder var olika distraktioner och individens attityd gentemot praktiken och relationen till sig själv. Slutsatsen visar att denna grupp av kvinnor upplevde medveten andning och kroppsscanning som lugnande samt att medvetet ätande gav nya perspektiv. Denna studie kan lägga grund för att vidare undersöka synen på medveten närvaro i samhället, vilket kan leda till utveckling av implementering med medveten närvaro, vilket kan främja människors hälsa och levnadsvanor.en_US
dc.language.isosween_US
dc.subjectmindfulness, stress, kvinnor, mindful eating, stressreducerandeen_US
dc.titleKvinnors upplevelser och tankar kring medveten närvaroen_US
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record