En kvantitativ analys av matkassemåltiders näringsinnehål
Abstract
Antalet vegetarianer ökar i Sverige vilket bidrar till en ökad risk för brister av vissa
näringsämnen. I resten av befolkningen finns det andra risker och våra matvanor når inte upp
till de rekommendationer som finns. Tidigare forskning som undersökt matkassars
näringsinnehåll visar på ett för högt innehåll av salt och fett samt ett otillräckligt fiberinnehåll.
Matkassar är ett koncept som innebär att man beställer hem en kasse med ingredienser för ett
antal recept tillsammans med instruktioner. Användningen av matkassetjänster har växt under
de senaste åren, inte minst under covid-19 pandemin. Syftet med studien är att analysera och
jämföra matkassars blandkostmåltider och vegetariska måltider utifrån ett näringsperspektiv
och hur de förhåller sig till de nordiska näringsrekommendationerna. Det är en kvantitativ
utvärdering av näringsinnehållet i 29 recept, 14 blandkostmåltider respektive 15 vegetariska
måltider från fem olika matkasseföretag. Slutsatser som kan dras från studien är att
blandkostmåltiderna tenderar att innehålla mer energi, protein och vissa mikronutrienter. De
vegetariska måltiderna tenderar att innehålla en högre mängd fibrer. I relation till NNR2012
överskrider blandkostmåltiderna rekommendationen för protein, däremot innehåller de
otillräckligt med kolhydrater, fleromättat fett, kostfiber, järn, kalcium, retinolekvivalenter och
vitamin D. De vegetariska måltiderna innehåller ett för lågt innehåll av vitamin D och B12
samt ett för högt innehåll av mättat fett. Ytterligare en slutsats som kan dras är att båda
måltidstyper når upp till de flesta rekommendationer för näringstäthet per MJ av de utvalda
mikronutrienter som ingår i studien.
Degree
Student essay
Date
2022-06-28Author
Andersson, Rebecka
Karlsson, Freja
Thulin, Stina
Keywords
blandkost, lakto-ovo-vegetarisk kost, makronutrienter, matkassar, mikronutrienter, näring
Language
swe