dc.contributor.author | Rezazadeh Imani, Mehran | |
dc.date.accessioned | 2022-06-29T12:11:39Z | |
dc.date.available | 2022-06-29T12:11:39Z | |
dc.date.issued | 2022-06-29 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/2077/72422 | |
dc.description.abstract | Magtarmsjukdomen Irritable Bowel Syndrome (IBS) är vanligt förekommande och kan
påverka livskvalitén negativt. Sjukdomen innebär återkommande buksmärtor i kombination
med förändrade tarmvanor, hos vissa även gastrointestinal (GI) specifik ångest. Forskning
visar att kosten kan ha en viktig roll för symtombildning vid IBS, samt en möjlig koppling till
signalsubstansen histamin som ingår i flertalet livsmedel. Syftet med denna retrospektiva
tvärsnittsstudie var att kartlägga sambandet mellan intaget av histaminrika livsmedel och
graden av IBS-symtom samt GI-specifik ångestbesvär. Datamaterialet härstammar från
CARIBS-studien med 4-dagars kostregistreringar samt enkätsvar för symtomskalorna IBS
Severity Scoring System (IBS-SSS) och Visceral Sensitivity Index (VSI). Urvalet för
uppsatsen bestod av 50 stycken IBS-patienter varav 35 kvinnor och 15 män (medelålder
41±14,2 år). Respektive deltagares konsumtion av histaminrika livsmedel identifierades och
beräknades samt en sammanställning av enkätsvaren för IBS-SSS och VSI. Därefter
genomfördes korrelationsanalyser för histaminrika livsmedel i förhållande till respektive
symtomskala. Resultatet visade inget samband mellan intag av histaminrika livsmedel och
graden av IBS samt GI-specifika ångestsymtom. Eventuella störfaktorer kan härledas till att
patienter med mycket symtom redan minskat intaget av histaminrika livsmedel. Dessutom
verkar livsmedelsvikten utan urskiljning av histamininnehållet i relation till symtombildning
inte vara tillräckligt representativ för analys av histaminets reella inverkan. Avsaknaden av
påvisat samband utesluter därmed inte att histamin kan spela roll för IBS-besvär. I framtiden
skulle förfinad metodik för identifiering av mängden histamin i livsmedel kunna ge mer
precisa resultat. Detta skulle eventuellt bidra till mer riktade behandlingsåtgärder. I nuläget är
det således relevant att i ett behandlingsperspektiv utgå från symtom och individbaserade
kostråd. | en_US |
dc.language.iso | swe | en_US |
dc.subject | IBS, histamin, livsmedel, gastrointestinal, GI-specifik ångest | en_US |
dc.title | Histamin – koppling till magtarmbesvär och ångest? En retrospektiv tvärsnittsstudie om histaminrika livsmedels relation till gastrointestinala och ångestrelaterade symtom vid IBS | en_US |
dc.type | Text | |
dc.setspec.uppsok | SocialBehaviourLaw | |
dc.type.uppsok | M2 | |
dc.contributor.department | University of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Science | eng |
dc.contributor.department | Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap | swe |
dc.type.degree | Student essay | |