Den växande trenden kring hållbarhetsfonder och dess riskjusterade avkastning
The growing trend around sustainability funds and its risk-adjusted return
Abstract
Syftet med studien är att undersöka om det finns några skillnader i riskjusterad avkastning mellan indexfonder och ESG-fonder på den svenska fondmarknaden, samt om coronapandemin har påverkat fondtypernas riskjusterade avkastning.
Studien har utförts med en kvantitativ ansats där data för studiens 9 hållbara fonder respektive 9 indexfonder har hämtats dagligen från Bloomberg under perioden 2017-04-01 till 2022-04-01. Studiens hållbara fonder har valts utifrån Morningstar sustainability rating och Swesifs hållbarhetsprofil. Data från Bloomberg sammanställdes till paneldata i Microsoft Excel. Därefter beräknades fondernas riskjusterade avkastning med hjälp av Sharpekvot, Treynors kvot och Sortinokvot. Regressionsanalyser har gjorts i Stata för att undersöka om hållbara fonders riskjusterade avkastning skiljer sig jämfört med indexfonder.
Resultatet visar att det inte finns någon statistisk skillnad i riskjusterad avkastning mellan index- och ESG-fonderna, varken innan eller under coronapandemin. Däremot visar studien att fond-förvaltare, som har hållbarhet som en avgörande faktor vid val av fondens innehav, upplever en lägre riskjusterad avkastning gentemot de fondförvaltare som ej har hållbarhet som en avgörande faktor.
Degree
Student essay
Collections
View/ Open
Date
2022-07-01Author
Jarl, Caroline
Lundström, Kevin
Keywords
ESG
Covid-19
Indexfonder
Riskjusterad avkastning
Diversifiering
Series/Report no.
202206:302
Language
swe