dc.contributor.author | Friberg, Ines | |
dc.contributor.author | Rydström, Madeleine | |
dc.date.accessioned | 2022-07-01T12:22:13Z | |
dc.date.available | 2022-07-01T12:22:13Z | |
dc.date.issued | 2022-07-01 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/2077/72546 | |
dc.description | Bakgrund och Problem: Den globala uppvärmningen har gjort det viktigare än någonsin för företag att ändra sitt tillvägagångssätt och sin operativa styrning för att öka sin hållbarhet. En industri som har stor påverkan på naturen och oss människor är livsmedelsindustrin. Livsmedelsindustrin är en växande bransch där nya lagar, regleringar och avtal ständigt tillkommer som företagen behöver förhålla sig till. Driftstyrningsmetoder kan användas för företagens lagerstyrning, i uppsatsen diskuteras huruvida den klassiska Economic Order Quantity (EOQ) modellen och Sustainable Economic Order Quantity 2 (SEOQ2) modellen och andra metoder kan appliceras för att inkludera hållbarhetskriterier inom lagerstyrningen i den svenska livsmedelsbranschen.
Syfte: Uppsatsens syfte är att utöka förståelsen för hur svenska livsmedelsföretag får en så effektiv och hållbar lagerstyrning som möjligt.
Problemformulering:
1. Hur kan företag kombinera effektivitet och hållbarhet för att få den mest optimala lagerstyrningen i livsmedelsindustrin?
2. Hur väger ett företag hållbarhet kontra kostnader vid lagerstyrning?
Tillvägagångssätt: En kvalitativ forskningsstrategi är tillämpad utifrån den deduktiva metoden. Datainsamlingen har framtagits genom fem intervjuer från fem olika företag och hållbarhetsrapporter från respektive företag samt annan sekundärdata.
Analys och Slutsats: Företag arbetar aktivt med hållbarhet på olika sätt och nivåer. De fem företagen som medverkade i uppsatsen utgår främst från erfarenhet och prognoser vid lagerstyrning. Eftersom företagen redan i dagsläget beaktar hållbarhetsparametrarna finns det goda grundförutsättningar att implementera SEOQ2-modellen, dock behövs mer information och värden tas fram för samtliga variabler som ingår i modellen för att säkerställa att resultatet är tillförlitligt.
Nyckelord: Ekologisk hållbarhet, Effektivitet, B2B, Livsmedelsindustrin, EOQ-modellen, SEOQ2-modellen, lager och Sverige. | en_US |
dc.description.abstract | Background and Problem: In light of global warming it has become more important than ever for companies to alter their approach and operational management in order to become more sustainable. One industry that has a great impact on the environment and us humans is the food industry. The industry is expanding and new laws, regulations and agreements are constantly implemented, and every food company is obligated to comply with them. Operational management methods can be applied to companies' inventory management, therefore this thesis discusses whether the classic Economic Order Quantity model (EOQ model), the Sustainable Economic Order Quantity 2 model (SEOQ2 model) and other methods for the Swedish food industry in order to include sustainability criterias in inventory management.
Purpose: The aim of this thesis is to further understand how Swedish food companies can combine efficiency and sustainability, in order to create an optimal inventory management from both perspectives.
Research questions:
1. How can companies combine efficiency and sustainability in order to get the optimal inventory management in the food industry?
2. How does a company weigh sustainability versus costs when it comes to inventory management?
Approach: A qualitative research strategy is applied based on the deductive method. The data has been developed through five interviews from five different companies. The interviews are complemented by their sustainability reports and other secondary data.
Findings: This study finds that companies work actively towards sustainability through various ways and on different levels. The inventory management of the five companies is mainly based on their experience and forecasts in inventory management. Since the companies already consider sustainability variables in their operational management, the base for implementing the SEOQ2 model is good. However, more information is required for all of the variables in order to ensure the reliability of the SEOQ2 model. | en_US |
dc.language.iso | swe | en_US |
dc.relation.ispartofseries | Environmental Management/Uthålligt företagande 21/22:7 | en_US |
dc.subject | Ecological sustainability, Efficiency, B2B, Food Industry, EOQ model, SEOQ2 model, inventory and Sweden. | en_US |
dc.title | Effektiv och Hållbar Lagerstyrning En studie inom Livsmedelsindustrin i Sverige | en_US |
dc.type | Text | |
dc.setspec.uppsok | SocialBehaviourLaw | |
dc.type.uppsok | M2 | |
dc.contributor.department | University of Gothenburg/Department of Business Administration | eng |
dc.contributor.department | Göteborgs universitet/Företagsekonomiska institutionen | swe |
dc.type.degree | Student essay | |