Visa enkel post

dc.contributor.authorNyqvist, Mathilda
dc.date.accessioned2022-07-06T08:44:48Z
dc.date.available2022-07-06T08:44:48Z
dc.date.issued2022-07-06
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/2077/72704
dc.description.abstractDen invasiva arten stillahavsostron (Magallana gigas) har etablerats längs med svenska västkusten sedan år 2007 och därmed är det relevant att se över förvaltningen av dem. Ett tillvägagångssätt skulle vara att avlägsna dem från problematiska områden där för stora populationer av stillhavsostron har uppstått. Förvaltningsmässig skörd skulle innebära att det skulle skapas avfall eftersom de skördade stillahavsostronen inte kan säljas som livsmedel, som det därmed finns ett behov av att ta reda på olika användningsområden för att öka resusutnyttjandet. I Sverige saknas kunskap om vad som kan göras med stillahavsostron som av marknadsmässiga skäl inte kan gå till direktkonsumtion. Syftet med detta arbete var därmed att ta reda på potentiella och etablerade produkter och användningsområden som köttet från stillahavsostron och blåmusslor (Mytilus edulis) kan användas inom, samt undersöka om stillahavsostron kan användas i olika djurfoder med avseende på köttets näringssammansättning och innehåll av miljögifter. För att ta reda på detta gjordes en systematisk litteraturgranskning, kartläggning av produkter via webbsökning, kvalitativa intervjuer med tre olika företag samt en granskning av redan existerande foder. Dessutom samlades stillahavsostron in för en kemisk analys av köttet. Resultatet av denna studie visar att det potentiellt sett finns fyra olika användningsområden som den systematiska litteraturstudien ligger till grund för och fem redan etablerade användningsområden för stillahavsostron och blåmusslor som framkom i kartläggningen av produkter. Det visar också att stillahavsostron har god potential att användas inom olika djurfoder med avseende på näringsämnen och miljögifter men att en del näringsämnen kan behöva kompletteras från andra källor. Denna studie ger ett bra underlag för att fortsätta utveckla en marknad baserad på ostronkött från lokalt skördade ostron. Målet i framtiden är att kunna använda stillahavsostron till olika produkter för att skapa ett hållbart nyttjande av en resurs samtidigt som artens utbredning begränsas i Sverige.en_US
dc.language.isosween_US
dc.subjectMiljögifter; Djurfoder; Kommersiella produkter; Kemisk sammansättning; Näringsämnenen_US
dc.titleEn kartläggning av användningsområden för kött från stillahavsostronen_US
dc.typeText
dc.setspec.uppsokLifeEarthScience
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg / Department of Biological and Environmental Scienceseng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet / Instiutionen för biologi och miljövetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Filer under denna titel

Thumbnail

Dokumentet tillhör följande samling(ar)

Visa enkel post