Skolmåltiden - hur kan den bli bättre? En studie gjord på en F-6 skola i Göteborg
Abstract
Vi har gjort en studie på en skola i västra Göteborg där det fanns problem med elevernas attityd till skolmåltiden.
Syftet med vår studie var att låta elever och lärare på en skola reflektera över elevernas negativa inställning till
skolmåltiden så att de själva skulle förstå vari problemen bestod. Syftet med studien var inte att åstadkomma
förändring, utan att ge rektor och personal på skolan verktyg att själva arbeta vidare med att få alla barn att tycka
om att äta lunch i skolan.
Vi har arbetat utifrån följande frågeställningar:
·Vilka uppfattningar har eleverna om skolmåltiden?
·Hur kan man få elever delaktiga i förändring av skolmåltiden?
·Vilka konkreta förslag till förändring finns det?
Vi valde att arbeta med aktionsforskning och fokusgrupper eftersom det passar vårt syfte, som är att ge verktyg
för att skapa förändring. Elever och personal från en skola i västra Göteborg har medverkat i vår studie. Vi har
även använt oss av den relevanta litteratur vi funnit tillgänglig.
Studien visar att det inte är huvudrätten som eleverna är mest missnöjda med utan tillbehören, det vill säga
sallad, bröd och mjölk. Studien visar också att man med små medel kan se till att eleverna blir mer
tillfredsställda med skolmåltiden.
Vi menar att det är nödvändigt att lyssna på eleverna för att åstadkomma förändring i skolan.
Degree
Student essay