dc.contributor.author | Nilsson, Helene | |
dc.date.accessioned | 2006-11-21T10:18:06Z | |
dc.date.available | 2006-11-21T10:18:06Z | |
dc.date.issued | 2006-11-21T10:18:06Z | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/2077/752 | |
dc.description.abstract | Forskning visar att malnutrition förekommer på sjukhus och att patienter med låg
nutritionsstatus ofta inte uppmärksammas och/eller erbjuds adekvat behandling. Olika
yrkeskategorier deltar i nutritionsarbetet, men sjuksköterskan kan med sitt holistiska
perspektiv anses ha den bästa positionen för att försäkra patienten en god nutrition. Att
ge en ur nutritionssynpunkt god vård kan sägas vara en av de mest grundläggande
delarna i god omvårdnad. I Orems generella omvårdnadsteori om egenvårdsbrist
formuleras när omvårdnad behövs, liksom hur omvårdnadens form och innehåll ser ut.
Syftet med arbetet var att studera sjuksköterskors arbete med nutrition i samband
med omvårdnad av patienter som vårdas på sjukhus. En systematisk artikelgranskning
av 11 vetenskapliga artiklar genomfördes. En kombination av ett induktivt och ett
deduktivt arbetssätt användes för att koda meningsbärande enheter som sedan
kategoriserades och strukturerades utifrån arbetets tre frågeställningar.
Sjuksköterskor hade endast begränsade kunskaper om näringsbehov, medan de
hade kunskap om lämpliga kriterier för att bedöma och övervaka nutritionsstatus.
Kunskap om adekvata åtgärder när patienten har för litet näringsintag varierade.
Sjuksköterskor önskade sig också mera kunskap inom nutritionsområdet. Nutrition sågs
generellt som viktigt för patientens behandlingsresultat, men det rådde oklarhet kring
ansvarsfördelningen. De flesta sjuksköterskor ansåg ändå att de var ansvariga för att
patienternas näringsbehov tillgodosågs. Uppfattningen om vikten av
nutritionsbedömning varierade dock, och nutrition sågs inte som ett prioriterat område
inom omvårdnaden. Sjuksköterskor utförde bl.a. olika aktiviteter för att hjälpa
patienterna under måltiden. De bedömde och övervakade också patientens
nutritionsstatus under vårdtiden, liksom utförde åtgärder vid otillräcklig nutrition. Det
rådde dock brist på rutiner.
Metoden som användes upplevdes relevant, men materialet som hittades var inte
så stort. Vidare forskning behövs. Bristen på tydliga och enhetliga rutiner inom
nutritionsbevakningen upplevdes vara stor, och detta påverkar sjuksköterskors
möjligheter att bedöma patienternas egenvårdsbrist negativt. Sjuksköterskor antas ha
kompetens och förmåga att tillgodose patientens omvårdnadsbehov gällande nutrition,
men resultatet indikerade att de hade bristande omvårdnadskapacitet. Nutrition måste få
en större plats i sjuksköterskeutbildningen, samt uppmärksammas mer och prioriteras
högre i den kliniska verksamheten. | eng |
dc.format.extent | 114647 bytes | |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.language.iso | swe | eng |
dc.title | Nutrition ur ett omvårdnadsperspektiv | eng |
dc.title.alternative | Nutrition from a nursing perspective | eng |
dc.type | Text | eng |
dc.setspec.uppsok | Medicine | eng |
dc.type.uppsok | C | swe |
dc.type.svep | other | eng |
dc.contributor.department | Göteborgs universitet/Institutionen för vårdvetenskap och hälsa | swe |
dc.contributor.department | Göteborg University/Institute of Health and Care Sciences | eng |
dc.gup.origin | Göteborgs universitet. Sahlgrenska akademin | eng |
dc.gup.department | Institutionen för vårdvetenskap och hälsa | eng |