”Det är ju tryggare med det nätverket jag har idag i jämförelse med det som jag hade tidigare” - en kvalitativ studie om det stödjande nätverkets betydelse för kvinnor med erfarenheter av ett liv ut ur kriminalitet
Abstract
Syftet med uppsatsen är att undersöka det sociala nätverket hos några kvinnor som levt i en livssituation med egen kriminalitet. Beskrivning ges på hur nätverket såg ut då kvinnorna levde i kriminalitet, men framför allt på hur det ser ut idag. Uppsatsen belyser på vilket sätt kvinnorna upplever sitt nätverk vara stödjande eller inte. I uppsatsen reflekteras också över om kriminella nätverk kan härbärgera stöd.
Frågeställningarna är
1. Hur beskriver några kvinnor sitt nätverk?
2. Vad är, enligt kvinnorna, stödjande i nätverket?
3. Kan ett kriminellt nätverk vara stödjande?
4. Hur vill kvinnorna att stödet i deras sociala nätverk ska se ut?
Forskningsmetoden för den här uppsatsen är kvalitativ. Det empiriska underlaget är inhämtat genom ostrukturerade intervjuer, gjorda med nio kvinnor som alla har erfarenheter av kriminalitet.
Resultatet visar att det var drogmissbruket som styrde kvinnornas beteende och val av umgänge då de levde i kriminalitet. Kvinnorna sökte inte någon kontakt vare sig med det privata eller vare sig det professionella nätverket, i någon större utsträckning. Kvinnornas umgänge bestod under den tiden huvudsakligen av andra personer som också de befann sig i missbruk och kriminalitet. Utmärkande för kvinnornas nätverk då är att det var fattigt och resurssvagt. Studien visar att stödet som fanns i nätverket då endast fungerade som en kvarhållande faktor i drogmissbruk och kriminalitet.
Idag när kvinnorna lever utan drogmissbruk och kriminalitet är deras fattiga nätverk utbytt mot ett rikt nätverk. Kvinnorna lever idag i en stödjande gemenskap, och har en god förmåga att samla ett resursstarkt nätverk. Stort stöd finner flera av kvinnorna idag i föreningar och organisationer som verkar för drogfrihet och integrering tillbaka in i samhället för dem som har levt i kriminalitet.
Samtliga kvinnor i undersökningen uttrycker att de är nöjda med hur stödet ser ut idag och vill att det ska fortsätta att se ut som det gör.
Slutsatsen blir att för kvinnorna i den här studien har nätverken och det stöd, liksom brist på stöd, varit avgörande för deras livssituation både under tiden när de levde i kriminalitet och idag, när de tagit sig ut ur sin tidigare livssituation.
Degree
Student essay
Date
2008-01-30Author
Beckman, Maria
Christensén, Susanne
Fjällborg, Patricia
Keywords
kvinnor
kriminalitet
missbruk
nätverk
stöd
Language
swe