Vårdalinstitutet
Permanent URI for this communityhttps://gupea-staging.ub.gu.se/handle/2077/17756
Vårdalinstitutet är en nationell miljö för forskning och utveckling inom vårdområdet i nära samverkan mellan universiteten och vårdens huvudmän. Vårdalinstitutet finansieras av Vårdalstiftelsen, Göteborgs och Lunds universitet, Västra Götalandsregionen och Region Skåne. Verksamheten genomförs i samarbete med Kommunförbundet Skåne, enskilda kommuner i de båda regionerna samt VästKom.
Mer information finns på: http://www.vardalinstitutet.net/
Browse
Browsing Vårdalinstitutet by Subject "Aged"
Now showing 1 - 5 of 5
- Results Per Page
- Sort Options
- Item Hur är näringstillståndet hos äldre, som tar emot kommunal omsorg och vård?(2004) Saletti, AnjaHur vanligt är felnäring? Förändras näringstillståndet om man får hemtjänst? Vem har ansvaret? Anja Saletti har i sin licentiatsavhandling Nutritional status in elderly receiving municipal services and care, (Uppsala universitet, 2003), kartlagt förekomsten av näringsproblem inom den kommunala äldreomsorgen. Syftet med undersökningen var förebyggande, för om man hittar undernäring innan undernäringen ger symptom är den mycket lättare att behandla.
- Item Matens betydelse vid demenssjukdom(2004) Faxén Irving, GerdStudier har visat att äldre med demenssjukdom väger mindre än äldre utan demenssjukdom. Viktminskning är vanligast hos dem, som drabbas av Alzheimer's sjukdom och den verkar öka med sjukdomens svårighetsgrad. Förmodligen är det olika faktorer, som samverkar vid denna viktnedgång. Sjukdomen påverkar t. ex. vår inlärda och reflexmässiga förmåga att handla mat, laga mat, komma ihåg att äta och komma ihåg hur man äter. Oro, rastlöshet och ångest bidrar till att det kan vara svårt att äta i lugn och ro. Vid Alzheimer's sjukdom finns även en inflammatorisk aktivitet, som kan inverka negativt på aptiten och därmed matintaget. För att försöka påverka sjukdomen, och därigenom förbättra livskvaliteten hos personer med demenssjukdom, måste man undersöka och förstå sambanden mellan näringsintag och fysisk funktionsförmåga. Kostbehandling kan bidra till viktuppgång vid lätt till medelsvår demenssjukdom. Om man kan påverka minnesfunktionen med kostfaktorer kvarstår att bevisa. Den kost, som ofta rekommenderas allmänt idag den s.k. Medelhavskosten d.v.s. mycket frukt och grönsaker, måttligt med vin samt mycket fisk verkar ha en skyddande effekt även när det gäller Alzheimer's sjukdom. Mat som skyddar hjärtat verkar också skydda hjärnan!
- Item Sjukdomsrelaterad undernäring - äldreomsorgens utmaning(2008) Rothenberg, ElisabetSjukdomsrelaterad undernäring drabbar många sjuka äldre. Tillståndet kan obehandlat vara livshotande, leder till minskad funktion och livskvalitet samt ökad morbiditet och mortalitet. Evidensbasen för diagnostik och behandling har ökat kraftigt under senare år. Kunskapen om vad som bör göras är tillgänglig. Problemet är att denna inte är tillräckligt spridd. Det gäller slutenvården och i än högre utsträckning kommunal äldreomsorg. Att få tillstånd ett adekvat nutritionsomhändertagande i äldreomsorgen är en stor utmaning. Här vid behöver framförallt hemtjänsten uppmärksammas då allt fler sjuka äldre bor i ordinärt boende med hemtjänst. Samverkan mellan är av stor betydelse för att vårdkedjan skall fungera och nödvändig information överföras mellan vårdgivarna. Det finns också ett behov av tydliga riktlinjer för matens kvalitet då kosten utgör basen i nutritionsbehandlingen.
- Item Undernäring hos äldre personer i kommunalt boende(2004) Christensson, LennartLennart Christensson har i sitt avhandlingsarbete undersökt näringstillståndet hos äldre, som var nyinflyttade till kommunalt äldreboende. Han har utvärderat metoder för att bedöma näringstillstånd och undersökt effekten av individanpassade åtgärder. Personalens attityder till faktorer, som är viktiga för vårdtagarnas ätande och näringstillstånd undersöktes också. Avhandlingen visade att ungefär en tredjedel av gruppen äldre, som var nyinflyttade till någon form av kommunalt äldreboende, var undernärda vid ankomsten och ungefär lika många befann sig i riskzonen för att utveckla undernäring. Att mäta hälsorelaterad livskvalitet kan underlätta tidig upptäckt men också hjälpa till i arbetet med att hitta bakomliggande orsaker till ökad risk för undernäring. Det individanpassade åtgärdsprogrammet visade sig vara en användbar modell för att förbättra näringstillståndet och funktionell kapacitet hos vårdtagare, som vid ankomsten var undernärda. Som helhet hade personalen positiva attityder till faktorer, som är viktiga för vårdtagarnas ätande och näringstillstånd, men utbildning och införande av ett förändrat arbetssätt hade liten effekt på deras attityder
- Item Viktminskning hos äldre(2004) Cederholm, TommyDet normala åldrandet innebär att man kan förlora upp till ett halvt kilo per år i vikt. När viktförlusten är större än 5% på 3 månader eller mer än 10% av tidigare normalvikt finns det anledning att vara vaksam. En sådan viktförlust orsakas oftast av kroppslig eller psykiatrisk sjukdom och bör, om inte rimlig förklaring finns, föranleda medicinsk utredning. För att tidigt upptäcka onormala viktförändringar bör den äldre individen väga sig/vägas 2-3 gånger årligen. Efter att erforderliga medicinska åtgärder vidtagits bör den äldres måltidsordning anpassas så att små näringstäta måltider, ev. även flytande kosttillägg, ges ofta med spridning över dygnet.