”Konflikter… skitjobbigt” En kvalitativ uppsats om konflikter och konflikthantering på en kvinnoanstalt
Abstract
Vår uppsats är en kvalitativ studie vars syfte är att belysa konfliktsituationer och hur dessa hanteras på den slutna avdelningen på Sagsjöanstalten. Då kriminalvårdens klienter har en begränsad möjlighet att dra sig undan och vara privata och inte har möjlighet att ta kontakt och kommunicera fritt med omvärlden tror vi att dessa speciella omständigheter kan göra det svårare att hantera konfliktsituationer samt att fler konfliktfyllda situationer kan uppstå.
Att hantera konflikter tillhör vardagen då konflikter uppstår i allt mänskligt samspel. Hanterar man konflikter på ett konstruktivt sätt kan detta fungera stärkande för individen då man bygger sin självkänsla. Utvecklas konflikten däremot till en destruktiv konflikt kan individen uppfatta det som ett personligt nederlag och det leder oftast till ett negativt handlande.
Studien bygger på 10 intervjuer som är utförda på klienter och personal. Urvalskriterierna var att informanterna skulle vara inskrivna, ha varit inskrivna eller att de arbetar på Sagsjö-anstaltens slutna avdelning. För att få svar på våra frågeställningar använde vi en halvstrukturerad frågeguide som skilde sig något beroende på om vi intervjuade klient, vårdare eller säkerhetsansvarig.
Resultatet vi har fått fram är att det finns få konflikter på den slutna avdelningen, vilket beror på ett bra förebyggande arbete från personalens sida och även att klienterna i sitt förhållningssätt gentemot klienter och personal själva ”arbetar” förebyggande. Samtidigt uppkom även att flera av de klienter vi intervjuat upplever konflikter som jobbiga vilket vi tror bidrar till att de även agerar undvikande i konfliktsituationer. Detta undvikande sätt att hantera konflikter kan ha en negativ inverkan på deras förutsättningar att hantera konflikter när de blir fria. Om klienterna får lära sig att möta konflikterna när de uppstår och hantera dem på ett konstruktivt sätt, får de bättre förutsättningar att klara av dem när de kommer ut från anstalten. Det anser vi är en väldigt viktig del i behandlingen, då Sagsjöanstalten är en behandlingsanstalt.
De teoretiska perspektiv vi valt för vår analys är socialpsykologiskt perspektiv med fokus på roller, kommunikation och samspel.
Degree
Student essay
Date
2008-06-10Author
Liberg, Helena
Lindström, Camilla
Ternström, Hanna
Keywords
Konflikter
konflikthantering
kvinnoanstalt
Language
swe