RFID i livsmedelsbranschen: - En tekniköversikt och en fallstudie
Abstract
RFID (Radio Frequency IDentifier) har funnits sedan åttiotalet och har under senare år diskuterats flitigt på konferenser och i media. Utvecklingen av teknikens funktionalitet har under de senaste åren pressats fram av att det amerikanska företaget Wal-Mart och amerikanska försvaret beslutat införa tekniken som ersättning för streckkoder.
För att redovisa den senaste tekniska utvecklingen inom RFID-området har dels inhämtats information genom litteratur och internetkällor, dels gjorts studiebesök hos två RFIDleverantörer, Artimas AB och Tagmaster AB. Hos dessa företag erhölls demonstrationer av RFID-taggar och RFID-läsare, deras användningsområden samt kunskap om hur läsning från och skrivning till taggarna sker.
Denna uppsats granskar vilken nytta RFID- teknologin kan ha i livsmedelsbranschen, eftersom en rad pilotprojekt med RFID runt om i världen sker just inom denna bransch. I detta arbete har ICA AB valts som referensobjekt och ett flertal studiebesök har gjorts på olika nivåer inom ICA-koncernen.
Rapportens slutsatser är:
Samarbeten mellan RFID-aktörer har lett till standarder som EPC-formatet på RFID-data,
NFC-specificeringen för radiokommunikation och ISO-standarder för radiofrekvenser.
RFID-tillverkare har det senaste året lanserat produkter som följer dessa standarder. Detta har gjort det lättare än tidigare för slutanvändare att investera i hårdvaror och mjukvaror som är kompatibla med varandra.
Hårdvaru- och mjukvarutillverkare inom RFID-teknologin har tillsammans lanserat
lösningar för att slutanvändare ska kunna köpa sammansatta produkter. Detta innebär att
kraven på teknologikunskap hos slutanvändare kan reduceras till att veta vilka nyttor de vill ha och huruvida de sammansatta produkterna passar in i deras tekniska infrastruktur.
Flera livsmedelsföretag utomlands har tagit steget till att genomgå stora pilotprojekt med RFID på produkter, plastbackar och lastpallar, vilket har lett till att övriga livsmedelsföretag blivit observanta på RFID-teknologin och själva genomför mindre projekt.
Kraven på att bland annat köttprodukter förvaras i rätt temperatur samt att hanteringen av genmodifierade produkter ska bokföras genom hela deras produktcykel, leder till att producenter, speditörer och detaljister är villiga att RFID-teknologin för att kunna få noggrannare spårbarhet i hela livsmedelskedjan än med användandet av streckkoder.
Degree
Student essay
University
Göteborg University. School of Business, Economics and Law
Collections
View/ Open
Date
2004Author
Öst, Peter
Keywords
RFID
streckkoder
smart cards
spårning
livsmedelsbranschen.
ISSN
1651-4769
Language
sv