Visa enkel post

dc.contributor.authorÖst, Peterswe
dc.date.accessioned2005-03-17swe
dc.date.accessioned2007-01-16T16:48:11Z
dc.date.available2007-01-16T16:48:11Z
dc.date.issued2004swe
dc.identifier.issn1651-4769swe
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/1102
dc.description.abstractRFID (Radio Frequency IDentifier) har funnits sedan åttiotalet och har under senare år diskuterats flitigt på konferenser och i media. Utvecklingen av teknikens funktionalitet har under de senaste åren pressats fram av att det amerikanska företaget Wal-Mart och amerikanska försvaret beslutat införa tekniken som ersättning för streckkoder. För att redovisa den senaste tekniska utvecklingen inom RFID-området har dels inhämtats information genom litteratur och internetkällor, dels gjorts studiebesök hos två RFIDleverantörer, Artimas AB och Tagmaster AB. Hos dessa företag erhölls demonstrationer av RFID-taggar och RFID-läsare, deras användningsområden samt kunskap om hur läsning från och skrivning till taggarna sker. Denna uppsats granskar vilken nytta RFID- teknologin kan ha i livsmedelsbranschen, eftersom en rad pilotprojekt med RFID runt om i världen sker just inom denna bransch. I detta arbete har ICA AB valts som referensobjekt och ett flertal studiebesök har gjorts på olika nivåer inom ICA-koncernen. Rapportens slutsatser är: Samarbeten mellan RFID-aktörer har lett till standarder som EPC-formatet på RFID-data, NFC-specificeringen för radiokommunikation och ISO-standarder för radiofrekvenser. RFID-tillverkare har det senaste året lanserat produkter som följer dessa standarder. Detta har gjort det lättare än tidigare för slutanvändare att investera i hårdvaror och mjukvaror som är kompatibla med varandra. Hårdvaru- och mjukvarutillverkare inom RFID-teknologin har tillsammans lanserat lösningar för att slutanvändare ska kunna köpa sammansatta produkter. Detta innebär att kraven på teknologikunskap hos slutanvändare kan reduceras till att veta vilka nyttor de vill ha och huruvida de sammansatta produkterna passar in i deras tekniska infrastruktur. Flera livsmedelsföretag utomlands har tagit steget till att genomgå stora pilotprojekt med RFID på produkter, plastbackar och lastpallar, vilket har lett till att övriga livsmedelsföretag blivit observanta på RFID-teknologin och själva genomför mindre projekt. Kraven på att bland annat köttprodukter förvaras i rätt temperatur samt att hanteringen av genmodifierade produkter ska bokföras genom hela deras produktcykel, leder till att producenter, speditörer och detaljister är villiga att RFID-teknologin för att kunna få noggrannare spårbarhet i hela livsmedelskedjan än med användandet av streckkoder.swe
dc.format.extent79 pagesswe
dc.format.extent697789 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isosvswe
dc.subjectRFIDswe
dc.subjectstreckkoderswe
dc.subjectsmart cardsswe
dc.subjectspårningswe
dc.subjectlivsmedelsbranschen.swe
dc.titleRFID i livsmedelsbranschen: - En tekniköversikt och en fallstudieswe
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLawswe
dc.type.uppsokDswe
dc.contributor.departmentGöteborg University/Department of Informaticseng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för informatikswe
dc.type.degreeStudent essayswe
dc.gup.originGöteborg University. School of Business, Economics and Lawswe
dc.gup.epcid4149swe
dc.subject.svepInformaticsswe


Filer under denna titel

Thumbnail

Dokumentet tillhör följande samling(ar)

Visa enkel post