Goodwill – konverteringen till IFRS 3
Sammanfattning
Bakgrund och problem: IASB är ett internationellt redovisningsorgan med uppgift att utforma redovisningsstandards och har utformat ett nytt regelverk som benämns IFRS. Bakgrunden till IFRS är den växande globaliseringen, vilken ställer krav på jämförbara redovisningsregler. IFRS 3 behandlar företagsförvärv och medför främst nya regler
angående redovisning av goodwill. Den tillåter inte avskrivning på goodwill utan istället skall en årlig nedskrivningstest utföras. En annan förändring berör redovisning av immateriella tillgångar vilka skall särredovisas från goodwill i större utsträckning än tidigare. Hur dessa förändringar kommer att påverka företagen är av intresse att undersöka.
Intressant är även att undersöka om en mer rättvisande bild av redovisning kommer att
uppnås samt hur harmoniseringsprocessen uppfattas. En annan aspekt att undersöka är
om företagens förvärvsstrategi kommer att påverkas.
Syftet: Syftet med denna uppsats är att redogöra för företags samt redovisningsspecialisters åsikter i samband med konverteringen till IFRS 3 med
avseende på goodwill. Vidare vill vi ta reda på om företagens och redovisningsspecialisternas åsikter skiljer sig från varandra.
Avgränsningar: Uppsatsen är avgränsad till att behandla IFRS 3 och redovisning av förvärvad goodwill. Koncernerna som intervjuas är avgränsade enbart till noterade koncerner eftersom det endast är de som påverkas av det nya regelverket. Uppsatsen är avgränsad till studier av befintligt regelverk, ÅRL, RR 1:00 samt IFRS 3.
Metod: En kvalitativ undersökningsmetod har använts, där primärdata har samlats in genom intervjuer av sju företagsrepresentanter samt två redovisningsspecialister. Sekundärdata har insamlats genom litteratur, artiklar, lagtext och finansiella rapporter.
Resultat och slutsatser: Konverteringen till IFRS 3 leder till att resultatet för de undersökta företagen kommer att öka och det på grund av att goodwill inte längre tillåts skrivas av. Respondenterna anser att harmonisering av redovisning är viktigt för
jämförbarheten mellan företag. Vissa anser dock att IASBs rådande harmonisering bygger på ett mindre bra regelverk och föredrar istället en harmonisering som bygger på RR 1:00. Det går ej att dra slutsatsen att IFRS 3 ger en mer rättvisande bild än tidigare, men redovisningen kommer närmare ett verkligt värde till följd av det årliga nedskrivningstestet. Företagen anser inte att deras förvärvsstrategi kommer att påverkas, men det kan leda till att företagen istället väljer att förvärva andra bolag.
Förslag till fortsatt forskning: Det vore intressant att undersöka effekter av IFRS 3 efter implementeringen är genomförd, då det går att utläsa de faktiska påföljderna som regelverket medför.
Examinationsnivå
Student essay
Universitet
Göteborg University. School of Business, Economics and Law
Fil(er)
Datum
2005Författare
Nordborg, Ulrika
Kangas, Linda
Jaensson, Glenn
Serie/rapportnr.
Externredovisning och företagsanalys
Språk
sv