Ekonomistyrning av slutenvården inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset - En fallstudie om Västra Götalandsregionens tillämpning av DRG, som grund för prestationsmätning för slutenvård, i beställar-/utförandeorganisationen
Sammanfattning
Bakgrund och problem: Den praktiska ekonomistyrningen inom Sveriges offentliga sektor har under flera decennier varit i stort sett oförändrad. P.g.a. de ökande utgifterna för hälso- och sjukvård har det på senare år blivit nödvändigt att införa nya ekonomistyrningsmodeller. På flera håll har beställar-/utförarorganisationer införts i kombination med prestationsersättning.
Syfte: Rapporten syftar till att undersöka om DRG som grund för prestationsersättning är effektiv i kombination med en beställar-/utförarorganisation inom SU. DRG står för diagnosrelaterade grupper. Vi vill också ta reda på hur man praktiskt arbetar med prioriteringsfrågor i Västra Götalandsregionen.
Avgränsningar: Effektivitet kan definieras på många sätt. Den definition som vi använder beskriver effektivitet som graden av måluppfyllelse. I övrigt begränsar vi undersökningen till att endast omfatta Västra Götalandsregionens beställar-/utförarorganisation och DRG-system för slutenvård inom SU.
Metod: Studien baseras dels på intervjuer med sju hälso- och sjukvårdspolitiker i Västra Götalandsregionen dels på litteraturstudier. Resultatet ifrån respektive undersökning har jämförts med teori och utmynnat i analyser.
Resultat: Vår slutsats är att de förväntningar som fanns på kombinationen prestationsersättning baserad på DRG och beställar-/utförarorganisation inte uppfyllts. Modellen har ännu inte visat sig vara effektiv.
Förslag till fortsatt forskning: En studie av samma slag som denna skulle vara intressant att upprepa med den skillnaden att personer i administrationen tillfrågades för intervjuer. Vi tror också att det skulle vara intressant att studera hur prestationsersättning uppfattas på operativnivå.
Examinationsnivå
Student essay
Universitet
Göteborg University. School of Business, Economics and Law