Ett företags förutsättningar för teambaserad belöning - Utifrån en konstruktiv ansats
Abstract
Bakgrund och syfte: De senaste årens förändrade förutsättningar har medfört organisatoriska
förändringar där teamarbete har fått en starkare roll och förankring på företagen. Som ett sätt att ytterliggare höja dessa teamarbetares motivation har företag framförallt i USA uppmärksammat teambaserad belöning. I Sverige har emellertid inte denna metod ännu vuxit sig stark. Vi fann att det därför var intressant att undersöka hur ett småländskt medelstort industriföretag förhåller sig till ett sådant belöningssystem och undersöka förutsättningarna för en eventuell implementering. Detta är därmed uppsatsens syfte samt att ge förslag till företaget på hur ett sådant teambaserat belöningssystem skulle kunna se ut.
Metod: Vår uppsats bygger på den konstruktiva forskningsansatsen, vilken har som huvudmål att skapa lösningar för ett företag samt bidra till ny teori. Denna ansats genomsyrar våra resterande metodval, vilka är enligt följande: hermeneutiskt vetenskapligt synsätt, kvalitativ undersökningsmetod, abduktivt angreppssätt, ett deskriptivt och explorativt syfte, ett icke-sannolikhetsurval samt data som bygger på primär- och sekundärdata. Teoretisk referensram: Uppsatsens teoriavsnitt bygger på tre centrala begrepp teamarbete, motivation och belöningssystem.
Slutsats och rekommendationer: De anställda på det studerade företaget är dåligt motiverade så till vida att de upplever att arbetsuppgifterna ej är tillfredställande, de har inga personliga mål och rent generellt råder en låg ambitionsnivå bland de anställda. Vidare uppger många anställda att de ser bristande motivationsfaktorer i och med att företaget satsar för lite på dem samt att dagens belöningssystem uppfattas som otillräckligt. Emellertid ser många anställda en drivkraft i trivseln tillsammans med övriga anställda, lönen samt företagets utarbetade Kompetensmatris, vilken de anställdas lön baseras på. Eftersom Kompetensmatrisen i dagsläget har en stark förankring på företaget samt att vi anser att den har en god potential har vi i våra slutsatser valt att utveckla den vidare. Istället för att bygga upp ett renodlat teambaserat belöningssystem har vi tillfört en kategori i matrisen som rör teamarbete. De positiva aspekterna med teambaserad belöning, som främst bygger på samarbete och säkerhetsställd effektivitet kan därigenom om möjligt försvagas. Emellertid anser vi att de möjligen kan överskuggas av att de negativa aspekter, såsom ökade konflikter och konkurrens, minskar. I och med att vi istället väljer att utveckla Kompetensmatrisen tror vi på en ökad fokusering på företagets mål, snarare än på personliga mål som idag är fallet. Vidare måste företagets mål kontinuerlig förmedlas och bygga på klara, begripliga och tydliga nyckeltal, vilket inte förekommer i dagsläget. Vi anser även att vissa produktionsenheters arbetsrotation bör spridas i övriga organisationen för att minska arbetsskadorna och öka motivationen. Vi vill avslutningsvis kommentera att Kompetensmatrisens kategori för förbättringsförslag bör belysas mer, även om den inte rör teamarbete. Detta eftersom det skulle medföra att varje anställd får en utökad känsla av delaktighet, samtidigt som vi anser att deras ambitionsnivå skulle höjas.
Degree
Student essay
University
Göteborg University. School of Business, Economics and Law
View/ Open
Date
2005Author
Johansson, Elise
Hedberg, Jenny
Series/Report no.
Ekonomistyrning
Language
sv