Visa enkel post

dc.contributor.authorRothenberg, Elisabet
dc.date.accessioned2008-09-04T12:33:18Z
dc.date.available2008-09-04T12:33:18Z
dc.date.issued2004
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/17780
dc.description.abstractMat är ett av de glädjeämnen i livet som vi först förvärvar och som sist lämnar oss. Maten skall engagera alla sinnen och utgöra en höjdpunkt på dagen värd att se fram emot. Behovet av föda innebär dock inte bara lust och fägring utan också livsnödvändig näring och energi för att kroppen skall må bra och tillfriskna vid sjukdom. Åldrandet i sig innebär inte förändrat behov av mat och näring, men risken för sjuklighet och funktionshinder, som försvårar näringsintaget ökar däremot med stigande ålder. Vanliga problem bland riktigt gamla människor är förutom dålig aptit, tugg- och sväljsvårigheter samt muntorrhet. I kombination med nedsatt syn, hörsel och muskelstyrka utgör dessa handikapp hinder för att njuta av maten på samma sätt som tidigare och måltiden kan lätt upplevas som stressande. Med stigande ålder minskar muskelmassan och man rör sig allt mindre. Äldre människor behöver därför mindre mängd energi och därmed mindre mängd mat än yngre. Problemet är dock att deras behov av näringsämnen inte sjunker. Det betyder att för att de riktigt gamla skall få i sig lika mycket av olika näringsämnen på mindre portioner, som de yngre får, måste maten för äldre måste hålla en hög kvalitet. Det skall vara mycket näring per kalori, det vill säga en hög näringstäthet.en
dc.language.isosween
dc.relation.ispartofseriesTematiska rum
dc.relation.ispartofseriesNäring och ätande
dc.subjectFood preference/psychologyen
dc.subjectFood Habitsen
dc.subjectNutritional supporten
dc.subjectNutritional physiologyen
dc.titleVad är god mat för äldre sjuka? Maten, måltiden och ätandet.en
dc.typeTexten
dc.type.sveparticle, other scientificen


Filer under denna titel

Thumbnail

Dokumentet tillhör följande samling(ar)

Visa enkel post