Att följa vikten - viktigt vid stroke
Sammanfattning
Forskning har visat att viktnedgång efter stroke kan vara relaterat till sväljsvårigheter, depression, aspiration, att man äter mindre t.ex. på grund av nedsatt aptit, eller på grund av att man drabbats av andra problem i ätsituationen.
Begreppet malnutrition eller felnäring innebär felaktigt sammansatt eller otillräcklig kost. Detta kan i sin tur innebära att man får i sig för många kalorier och går upp i vikt, men brukar vanligtvis användas om avmagring och bristtillstånd, även kallat undernäring. En studie har genomförts i en befolkningsbaserad grupp på 305 personer med stroke. Gruppen följdes upp ca 4 månader efter stroke och ett år senare för att undersöka hur många som gick ner i vikt och vilka faktorer som var relaterade till viktnedgång över 3 kg. För de flesta som gick ner över 3 kg fanns ett samband mellan viktnedgång och ätproblem (nedsatt aptit, matsmältnings-problem, tugg- eller sväljsvårigheter). Det konstaterades att viktnedgång över 3 kg kan anses vara en riskmarkör som ska leda till närmare utredning av näringssituationen.
Samlingar
Fil(er)
Datum
2008Författare
Jönsson, Ann-Cathrin
Nyckelord
Stroke/complications
Stroke/physiopathology
Eating disorders
Weight loss
Publikationstyp
article, other scientific
Serie/rapportnr.
Tematiska rum
Näring och ätande
Språk
swe