Visa enkel post

dc.contributor.authorJönsson, Ann-Cathrin
dc.date.accessioned2008-09-04T13:17:51Z
dc.date.available2008-09-04T13:17:51Z
dc.date.issued2008
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/17782
dc.description.abstractForskning har visat att viktnedgång efter stroke kan vara relaterat till sväljsvårigheter, depression, aspiration, att man äter mindre t.ex. på grund av nedsatt aptit, eller på grund av att man drabbats av andra problem i ätsituationen. Begreppet malnutrition eller felnäring innebär felaktigt sammansatt eller otillräcklig kost. Detta kan i sin tur innebära att man får i sig för många kalorier och går upp i vikt, men brukar vanligtvis användas om avmagring och bristtillstånd, även kallat undernäring. En studie har genomförts i en befolkningsbaserad grupp på 305 personer med stroke. Gruppen följdes upp ca 4 månader efter stroke och ett år senare för att undersöka hur många som gick ner i vikt och vilka faktorer som var relaterade till viktnedgång över 3 kg. För de flesta som gick ner över 3 kg fanns ett samband mellan viktnedgång och ätproblem (nedsatt aptit, matsmältnings-problem, tugg- eller sväljsvårigheter). Det konstaterades att viktnedgång över 3 kg kan anses vara en riskmarkör som ska leda till närmare utredning av näringssituationen.en
dc.language.isosween
dc.relation.ispartofseriesTematiska rum
dc.relation.ispartofseriesNäring och ätande
dc.subjectStroke/complicationsen
dc.subjectStroke/physiopathologyen
dc.subjectEating disordersen
dc.subjectWeight lossen
dc.titleAtt följa vikten - viktigt vid strokeen
dc.typeTexten
dc.type.sveparticle, other scientificen


Filer under denna titel

Thumbnail

Dokumentet tillhör följande samling(ar)

Visa enkel post