Självmordstankar bland de äldsta äldsta – en kvantitativ undersökning om självmordstankar bland 95-åringar i Göteborg
Abstract
Syfte och frågeställningar: Syftet med undersökningen är att studera sociala faktorers inverkan på självmordstankar bland 95-åringar i Göteborg. De huvudsakliga frågställningarna är: Hur vanligt är det med självmordstankar hos 95-åringar? Påverkar sociala faktorer självmordstankar bland 95-åringar? Samt: Har individens kön en inverkan på huruvida de känner självmordstankar?
Metod och material: Data från 95+-studien i vilken 338 individer analyserades. Icke-dementa valdes att studera vilket lämnade ett urval bestående av 163 individer (116 kvinnor och 47 män). Variabler rörande individers sociala liv, såsom boendeform och religiös tro tittades på i förhållande till variabler rörande självmord.
Huvudresultat: Trots att ett relativt litet antal 95-åringar har självmordstankar, visar studien att de som är troende samt dem som är religiöst aktiva har självmordstankar i lägre utsträckning än de som inte är troende eller religiöst aktiva. Sociala faktorer tycks ha inverkan på huruvida 95-åringar känner någon form av självmordstankar. Religiös tro och religiös aktivitet tycks vara skyddsfaktorer. Detta behöver dock inte tänkas ha ett samband med religion i sig, utan vara ett resultat av den gemenskap som kan skapas genom exempelvis religiösa sammankomster.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2008-10-15Author
Mellqvist, Madeleine
Keywords
självmordstankar
95-åringar
sociala faktorer
religion
Language
swe