Oerfaren eller obildbar? En studie av ålderskodning i platsannonser
Abstract
Syfte och frågeställningar:
Syftet med uppsatsen är att undersöka förekomsten av ålderskodade platsannonser för lediga arbeten. Uppsatsen fokuserar på den yngsta och den äldsta åldersgruppen på arbetsmarknaden. De frågeställningar som ligger till grund för uppsatsen är ”Hur kan ålder förstås och användas inom sociologin?”, ”På vilket sätt används och beskrivs ålder i platsannonser?” samt ”Hur kan synen på ålder vara diskriminerande?”.
Metod och material: Metoden som ligger till grund för studien i uppsatsen är innehållsanalys och vi har använt den för att analysera platsannonser i Göteborgs-Postens ”Jobb och Studier”-bilaga. Materialet består av 396 platsannonser, vilka behandlas i ett kategorisystem där en uppdelning mellan annonser sker, där ålder beskrivs explicit eller implicit. Den implicita kategorin har kategoriserats efter olika begrepp i annonserna som tenderar att vara ålderskodade, exempel på sådana begrepp är erfarenhet, meriter, datakunskaper, språkkunskaper samt nyutbildad.
Huvudresultat: Uppsatsen presenterar hur ålder kan förstås och användas inom den sociologiska vetenskapen utifrån olika perspektiv såsom kronologisk ålder, livscykel-perspektiv, kohort samt hur en förståelse av ålder kan belysas genom paralleller till hur man kan förstå genusrelationer. Resultatet i studien som ligger till grund för uppsatsen visar på förekomst av åldersbeskrivningar i de undersökta platsannonserna. Den genomförda studien av platsannonser visar att 57 procent av de undersökta annonserna är ålderskodade, varav 52 procent är implicit ålderskodade och fem procent explicit. De undersökta annonserna är främst missgynnade för yngre. Detta kan delvis förstås genom att de undersökta annonserna främst är arbeten på den primära arbetsmarknaden vilket innebär arbeten med fast anställning och möjlighet till karriär där unga sällan arbetar. Synen på ålder kan vara diskriminerande då föreställningar om ålder kan leda till en särbehandling av olika åldersgrupper på arbetsmarknaden då föreställningarna om individers kronologiska ålder kan användas som en sorteringsfunktion vid rekrytering.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2008-10-15Author
Berg, Karin
Svensson, Caroline
Keywords
Arbetsmarknad
Diskriminering
Platsannonser
Ålderism
Ålderskodning
Language
swe