Ekologisk och närproducerad mat - en studie om Hem- och konsumentkunskaplärares inställningar och vanor
Abstract
Sammanfattning
Miljödebatten har under de under de senaste åren intensifierats. Hem- och konsumentkunskap fokuserar på
skeendet i hushållet och dess samspel med samhälle och natur. Lärarna i hem- och konsumentkunskap har som
uppgift att undervisa om hur detta samspel fungerar och vad det kan ge för konsekvenser för miljön.
Syfte
Syfte är att ta reda på om lärares personliga värderingar angående ekologiska och närproducerade livsmedel
speglar av sig på undervisningen.
- Gör läraren samma val, rörande ekologiska och närproducerade livsmedel, i skola och hemmiljö?
- Påverkas undervisningen av lärarens privata värderingar rörande ekologiska och närproducerade
livsmedel.
Metod
Fyra hem- och konsumentkunskapslärare har intervjuats, därefter har har detta resultat transkriberats,
sammanfattats och tolkats.
Material
Arbetets grund baseras på läroplanen för det det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet
(Lpo 94) och kursplanen för Hem- och konsumentkunskap. Utöver detta har för ämnet relevant litteratur använts.
Resultat
Bland de intervjuade lärarna var användandet av ekologisk och närproducerad mat ovanlig. Lärarna agerade på
liknande sätt både i det privata och i rollen som lärare. Lärarna ställer sig positiva till produkterna, men nämner
ekonomin som orsak till att de inte används under lektionerna. Privat spelar inte ekonomin någon roll, men i de
flesta fall används ändå inte ekologisk och närproducerad mat. Detta agerande kan signalera dubbla budskap till
eleverna, som kan få svårt att ta till sig kunskaperna, detta eftersom den ekologiska och närproducerade maten
mest berörs teoretiskt istället för att användas, och på så sätt ge kunskap i handling.
Betydelse för läraryrket
Vår förhoppning är att lärare i hem- och konsumentkunskap genom att läsa detta arbete ska kunna bli inspirerade
att förändra sina attityder och vanor kring inköp av ekologiska och närproducerade livsmedel. Detta genom att de
blir medvetna om vad det är som avgör människors inköpsvanor av dessa livsmedel och hur avgörande det är för
eleven att få sin kunskap i handling.
Degree
Student essay
Collections
View/ Open
Date
2008Author
Örnemar, Mikael
Bronvall, Emma
Keywords
Hem- och konsumentkunskap
ekologiska och närprodu
Language
sv