IFS ur ett strategiskt perspektiv - En fallstudie
Sammanfattning
Problembakgrund:
IFS har genom åren prioriterat tillväxt framför lönsamhet. Företaget har nu hamnat i en besvärlig ekonomisk situation som en följd av ständiga förluster och negativa kassaflöden. Förutom tillväxtstrategin har IFS ytterligare ett särdrag: de har sedan flera år koncentrerat makten till några få personer genom röststarka A-aktier. Vi anser att företaget i krisen är mer beroende av två intressentgrupper än andra; investerare och kunder. Vi menar vidare att IFS strategi bara kan vara hållbar om den inte har en negativ effekt på kundernas och investerarnas värde.
Syfte:
IFS har drabbats av problem som kan beskrivas som en ”volymsjuka”, framdriven av långvarig fokusering på marknadsandelar och förlorad kontroll över kostnader. Denna situation är inte unik för IFS utan förekommer även bland andra företag. Syftet med uppsatsen är att skapa en bättre förståelse för IFS och därigenom bidra med erfarenhet som kan vara till hjälp för att förstå även andra företag i samma situation.
Avgränsningar:
Vi har gjort en strategisk analys begränsad till IFS tillväxtstrategi och maktkoncentration. Undersökningen har avgränsats till två av IFS intressentgrupper: kunder och investerare. Vi har också valt att begränsa undersökningen till att analysera IFS under de senaste fem åren.
Metod:
Vår studie är en empirisk fallstudie med induktiv inriktning. Undersökningen har genomförts genom kvalitativa intervjuer med fyra analytiker, tre kunder, en representant från Aktiespararna samt IFS informationschef.
Resultat och slutsatser:
Vi har funnit att tillväxtstrategin har haft en negativ inverkan på aktieägarvärdet, men en positiv inverkan på kundvärdet. Maktkoncentrationen har påverkat aktieägarvärdet positivt, men inte haft någon påverkan alls på kundvärdet. Eftersom tillväxtstrategin har en negativ påverkan på aktieägarvärdet, så har IFS inte en hållbar strategi och därmed måste ett strategibyte ske. Då maktkoncentrationens fördelar överväger nackdelarna så drar vi slutsatsen att IFS, i dagsläget, inte skulle gagnas av en ökad ägarspridning.
Förslag till fortsatt forskning:
Vi föreslår att andra grupper skulle kunna studera andra företag i kris för att undersöka om dessa slutsatser även passar in på dem. Ett alternativt sätt vore att undersöka två företag i olika branscher och se om deras agerande skiljer sig åt beroende på bransch och vilka olika effekter det i så fall får för företagen.
Examinationsnivå
Student essay
Universitet
Göteborg University. School of Business, Economics and Law
Fil(er)
Datum
2003Författare
Reisne, Christin
Johansson, Katarina
Språk
sv