Saknar Redovisningsekonomer från Handelshögskolan i Göteborg några kunskaper och färdigheter? - med avseende på de krav som ställs på dem i deras yrkesroll
Sammanfattning
Problembakgrund: När vi snart som färdigutbildade civilekonomer ska ut i arbetslivet tycker vi att det vore väldigt intressant att undersöka hur utexaminerade studenters kunskaper från Handelshögskolan i Göteborg stämmer överens med krav som ställs på dem ute i arbetslivet. Vi har valt att utgå från studenter mellan åren 1995-2002 som utexaminerats i ämnet redovisning och finansiering. Undersökningen bygger på studenternas åsikter om deras situation i arbetslivet och av tidigare utbildning.
Syfte: Syftet med denna uppsats är att beskriva och analysera hur väl kunskaperna hos utexaminerade civilekonomer med inriktningen redovisning och finansiering från Handelshögskolan i Göteborg stämmer överens med de krav som ställs på dem i deras yrkesroll.
Avgränsningar: Utgångspunkten för vår undersökning är utexaminerade studenter från Handelshögskolan i Göteborg. Vidare har vi avgränsat oss till studenter som har en kandidat och/eller en magisterexamen med inriktningen redovisning och finansiering. Ytterligare avgränsning har vi gjort genom att endast inkludera utexaminerade studenter mellan perioden 1995-2002.
Metod: För att samla primärdata till vår studie använde vi oss av postenkät. Tillsammans med sekundärkällor ligger dessa till grund för analysen och slutsatsen, där uppsatsens problemformulering besvaras.
Slutsats: Av studien har framgått att respondenterna anser sig i helhet vara nöjda med sina studier på kandidat respektive magisternivå vid Handelshögskolan i Göteborg. Emellertid har det framkommit i vår studie att respondenterna har saknat vissa ämneskunskaper såsom redovisning, datorkunskap, juridik och språk under sin yrkesverksamma tid. Dessutom saknades speciella färdigheter som presentationsteknik och ledarskap. Egenskaper som respondenterna tycker har varit mest betydelsefulla i arbetslivet är kommunikationsförmåga, analytisk förmåga, samarbetsförmåga, kritiskt tänkande samt stresstålighet. Vidare ville de flesta att praktik skulle ingå i utbildningen.
Förslag till fortsatt forskning: Ett förslag är att undersöka vilka specifika kunskaper inom ekonomistyrning och externredovisning som saknas mest hos de utexaminerade inom redovisning på Handelshögskolan i Göteborg. Ett annat är att göra en studie som utgår från de utexaminerades ålder, kön, arbetslivserfarenhet och berör samma problemformulering som vi har samt att undersöka hur de som utvecklar och planerar kurser på Handelshögskolan i Göteborg tar hänsyn till förändringarna i näringslivet.
Examinationsnivå
Student essay
Universitet
Göteborg University. School of Business, Economics and Law
Fil(er)
Datum
2004Författare
Svensson, Fredrik
Mehinovic, Vahida
Bengtsson, Charlotte
Serie/rapportnr.
Ekonomistyrning
Språk
sv