Mellan Stigma och Stolthet - Om före detta missbrukares arbete i sociala arbetskooperativ
Sammanfattning
Syftet med vår uppsats är att fördjupa kunskapen kring vad ett arbete i ett arbetskooperativ innebär för en person som lämnat ett missbruk bakom sig, när det gäller att bygga upp en ny identitet, finna ett meningsfullt sammanhang och bli delaktig i samhället.
Våra frågeställningar är:
• Vad innebär delaktigheten i det sociala arbetskooperativet för de före detta missbrukarnas syn på sig själva?
• Vilken roll spelar det sociala arbetskooperativet i de för detta missbrukarnas liv utifrån gemenskapen på arbetsplatsen?
• Hur kan arbetet på det sociala arbetskooperativet öka den före detta missbrukarens delaktighet i samhället?
Vi har använt oss av kvalitativa intervjuer utifrån frågeguide med tema. Analys har skett utifrån våra huvudteorier; exit-process, stigma och KASAM, samt utifrån de mönster som framträdde ur materialet.
Våra huvudsakliga fynd är att arbetskooperativet har förändrat respondenternas syn på sig själva så tillvida att de beskriver sig som mer kompetenta, glada och stolta sedan de börjat på kooperativet. De är på en plats där deras historia i missbruk kan ses som en tillgång. Våra respondenter ger uttryck för en känsla av gemenskap och samhörighet på kooperativet då de befinner sig på en plats där det finns förståelse utifrån att alla har liknande bakgrund. Samtliga respondenter talar om att kooperativet gett dem en mer normaliserad tillvaro, ett Svensson-liv där man tar del av samhällets rättigheter och skyldigheter. Sammanfattningsvis kan man beskriva det som att alla våra respondenter gett uttryck för att arbetskooperativen fyllt flera funktioner för dem utifrån en stigmatiserad position som tidigare missbrukare.
Examinationsnivå
Student essay
Fil(er)
Datum
2009-01-15Författare
Möller, Annika
Olsson, Hanna
Nyckelord
Sociala arbetskooperativ
missbruk
exitprocesser
KASAM
stigma
Språk
swe