Då känner jag mig tillfreds med livet - En kvalitativ studie om vilka betydelser en träffpunktsverksamhet har för besökarna
Sammanfattning
Bakgrunden till min studie är ett intresse av att undersöka vilka faktorer som leder till välbefinnande för äldre. I det sammanhanget blev den kommunala träffpunkten en möjlig plats att studera. Studiens syfte är att skapa förståelse kring välbefinnande i sociala sammanhang med den kommunala träffpunkten som exempel.
Frågeställningarna har varit följande:
Hur är träffpunkten organiserad?
Vilka betydelser har träffpunkten för de äldre och deras välbefinnande?
För att nå syftet har jag använt mig av enskilda intervjuer. Intervjuerna har genomförts med sex pensionärer som vanligen besöker träffpunkten. Det insamlade materialet har sedan analyserats med hjälp av tidigare forskning samt tre samhällsteorier; aktivitetsteorin, disengagementsteorin och social utbytesteori. De slutsatser jag kommit fram till är att träffpunkten är organiserad som en frivillig verksamhet som pensionärer kan besöka under dagtid. Aktiviteter planeras i samråd mellan pensionärer och personal. Träffpunktens betydelser för de äldre och deras välbefinnande kan sammanfattas i tre punkter. För det första är träffpunktens personal viktig för besökarna ur en social och stödjande synpunkt. För det andra fungerar träffpunkten som en plats där besökare kan tillfredställa känslan av att vara behövd. Slutligen visar studien att den gemenskap som träffpunkten ger är viktigare än aktiviteten i sig.
Examinationsnivå
Student essay
Fil(er)
Datum
2009-01-28Författare
Gustavsson, Emma
Nyckelord
Socialgerontologi
välbefinnande
gemenskap
aktivitet
Språk
swe