Föreställningar kring familjehemsuppdraget - intervjuer med fem familjehemssekreterare
Sammanfattning
Syftet med denna undersökning har varit att undersöka fem familjehemssekreterares föreställningar angående familjehemsuppdraget. Studien innefattar följande frågeområden; definitioner av ”bra” familjehem, förväntningar på familjehemsuppdraget, den biologiska familjens betydelse, samt diskussioner gällande återföreningar mellan barn och dess biologiska familjer.
Studien är genomförd utifrån ett kvalitativt tillvägagångssätt och innehåller bland annat intervjuer med fem familjehemssekreterare, samt litteratur och tidigare forskning som berör familjehemsvård. De teoretiska perspektiv som använts för att analysera resultaten är; socialkonstruktivistiskt - och systemteoretiskt perspektiv.
Det mest framträdande resultatet av undersökningen visade att familjehemsuppdraget är ett mycket svårt och krävande uppdrag, då det utöver omsorg och omvårdnad, innebär en hel del kontakt med såväl myndigheter som med barnens biologiska familjer. Resultaten visade även att den biologiska familjen har mycket stor betydelse för barnet under placeringen. Det visade sig också att återföreningar mellan placerade barn och dess biologiska familj är ganska ovanligt, särskilt då barn placeras i unga år och lever i mer än tre år i ett familjehem.
Examinationsnivå
Student essay
Fil(er)
Datum
2009-08-31Författare
Svensson, Ann
Nyckelord
Familjehem
familjehemsplacerade barn
den biologiska familjen
sociala konstruktioner
Språk
swe