Läsläxan. En studie om lärares syn på föräldrars medverkan i läsundervisningen
Abstract
Samverkan med föräldrar kring barns läsutveckling sker nästan uteslutande genom läsläxor. Studien syftar till att undersöka lärares uppfattningar om föräldrars medverkan i läsundervisningen samt analysera vilka faktorer som påverkar den betydelse föräldrar kan få för sitt barns läsutveckling.
Som teoretisk utgångspunkt används ett sociokulturellt perspektiv där en interaktionistisk syn på lärande och utveckling är grundläggande faktorer. En god läsutveckling förutsätter ett dialogiskt möte mellan en elev och en mer kompetent vuxen, ex. en lärare eller en förälder.
Studien är kvalitativ och har lärarintervjuer som empirisk grund. Intervjuer har gjorts med sex klasslärare i årskurs 1 som arbetar med den första läsundervisningen. Tre pedagoger med specialläraruppgifter har också intervjuats. Analysen har utförts med en hermeneutisk tolkningsansats. Intentionen är att presentera ett fruktbart sätt att förstå en företeelse, i detta fall läsläxan.
Föräldrar kan komma att spela en viktig roll i sina barns läsundervisning. Hur viktig läsläxan och föräldrars insatser blir för varje elev beror bl.a. på hur skolan organiserar klasser, personal och elever. Skolans organisation påverkar den tid som läraren kan använda för att ge stöd till varje elev. Lärarens sätt att planera och genomföra sin undervisning, vilka prioriteringar som görs och vilka förväntningar läraren har på föräldrars insatser påverkar också den betydelse som föräldrar får för sina barns läsutveckling. Slutligen kan en skillnad i barns behov av stöd i läsutvecklingen och skolans möjlighet att ge ett sådant stöd medverka till att den lästräning som eleven får i hemmet blir särskilt betydelsefull.
Degree
Student essay
Collections
View/ Open
Date
2010-02-01Author
Molin, Eva
Keywords
läsläxa
föräldrar
läsutveckling
läsundervisning
Series/Report no.
Magisteruppsats Speciallärarprogrammet
HT09-2611-09 Speclär
Language
swe