Vad var det jag läste? Läsförståelse i grundskolans år 4
Abstract
Syfte: Syftet har varit att undersöka hur lärare ser på elevers läsförståelse i år 4, och se hur arbetet med läsförståelse försiggår i lärarnas klassrumskontext. Vilka strategier, metoder och åtgärder används i klassrummet för att arbeta med läsförståelse? Hur interagerar lärare – elev med varandra kring förståelse av texter? Vilka artefakter används i klassrummet som kan stödja utvecklingen av god läsförståelse?
Teori: Studiens teoretiska forskningsansats utgår från ett sociokulturellt perspektiv. En grundtanke i ett sociokulturellt perspektiv på lärande är att den historiska utvecklingen finns närvarande i det nuvarande, och kunskaper och färdigheter kommer från de insikter och handlingsmönster som över tid har byggts upp i samhället. Dessa insikter och handlingsmönster förs vidare genom interaktion mellan människor.
Metod: Datamaterialet har samlats in genom kvalitativa halvstrukturerade djupintervjuer med fem lärare i två mindre kommuner. Intervjuerna har bandats, transkriberats och därefter analyserats. Intervjuerna har även kompletterats med klassrumsobservationer i lärarnas klassrumskontext på fyra olika skolor. Under observationerna fördes minnesanteckningar som bearbetades och skrevs ner direkt efter avslutad observation.
Resultat: Lärarna i studien har visat på ett brett spektra av strategier, metoder och åtgärder för att förbättra elevernas läsförståelse i år 4. Många goda och positiva exempel på hur lärande sker genom interaktion har observerats av författarna. Både relationella och kategoriska orsaker till bristande läsförståelse har konstaterats. Artefakternas betydelse för lärarnas undervisning lyfts även fram i studien.
Degree
Student essay
Collections
View/ Open
Date
2010-04-22Author
Henrysson, Carina
Lindman, Anette
Keywords
artefakter
interaktion
läsförståelse
lässtrategier
textsamtal
Matteuseffekten
relationella och kategoriska orsaker
Series/Report no.
Magisteruppsats Speciallärarprogrammet
HT09-2611-08 Speclär
Language
swe