Uppföljning av en modell vid rehabilitering av missbruk
Sammanfattning
Det är väl känt att missbruk av alkohol medför stora problem på arbetsplatsen. GävleDala Företagshälsa har tillsammans med Nudax, en fristående organisation som arbetar enligt 12-stegsprincipen, erbjudit ett program för rehabilitering.
Syfte:
I denna studie undersöktes vilka effekter rehabiliteringsprogrammet hade dels på alkoholkonsumtion mätt med biologiska markörer, dels på arbetsförmåga (i denna studie definierat som att personen var i arbete eller var anställningsbar).
Undersökt grupp:
Uppföljningen omfattade 26 personer, dvs. samtliga som påbörjade behandling fr.o.m. 2004 och t.o.m. november 2005. Av dessa var 17 kvinnor och 9 män. De deltagande kvinnornas ålder var 31-62 år, medianåldern var 49 år. Motsvarande siffror för männen var 29-62 år och medianåldern 55 år. Den överenskomna behandlingstiden var två år för samtliga utom för en person där rehabiliteringstiden var ett år. Minimitiden för att ingå i utvärderingen var en uppföljningstid på 12 månader.
Metoder:
Vid utvärderingen användes journaluppgifter, laboratoriedata samt i vissa fall intervju. De biologiska markörer som studerades var kolhydratfattigt transferrin (CDT) och gamma-GT (GGT). Avseende arbetsförmåga registrerades om personen arbetade helt, partiellt, inte alls eller om arbetsgraden var okänd.
Resultat:
Andelen normala CDT-värden ökade från 55 % vid starten till 95 % vid uppföljning vid 12 månader och 100 % av de, där provtagning gjorts vid 24-månadersuppföljningen. Motsvarande värden för GGT var 58 %, 95 % respektive 93 %.
Andelen personer som var i arbete eller som var anställningsbara var vid 12 månader 82 % och vid 24 månader 94 %. 89 % respektive 88 % arbetade heltid.
Endast tre personer avbröt behandlingen under det första året.
Slutsatser:
Antalet individer med normala laboratorievärden avseende alkohol ökade påtagligt under observationstiden. En stor majoritet av individerna var i arbete under studiens gång, varav de allra flesta på heltid. Få personer avbröt behandlingen. Resultaten stöder att FHV:s samarbete med arbetsgivare och Nudax är en framgångsrik rehabiliteringsmodell och att verksamheten ska fortsätta.
Utgivare
Göteborgs universitet. Sahlgrenska akademin
University of Gothenburg. Sahlgrenska Academy
Fil(er)
Datum
2007Författare
Asplund, Britt
Nyckelord
Företagsläkare
Projektrapport
Publikationstyp
report
Serie/rapportnr.
Företagsläkarkursen Väst 2006/2007
Språk
swe