Utvärdering av tjänsten multidisciplinär teambedömning
Sammanfattning
Previas ”Multidisciplinär teambedömning” innebär en utredning av individens arbetsförmåga och rehabiliteringspotential. Utredningarna har beställts av arbetsgivare och de patienter som varit föremål för utredningarna här har i regel flera års sjukskrivningsproblem bakom sig helt eller delvis eller haft upprepade korttidssjukskrivningar. Denna undersökning är en utvärdering av de 21 utredningar som gjorts på Previa under tiden mars 2004 till mars 2006. Gruppen bestod av 18 kvinnor och tre män i åldrarna 34 till 63 år. Diagnoserna var i tio fall smärtor och värk av olika slag och i sju fall psykiska diagnoser och de övriga fyra hade blandade andra diagnoser.
Studiens syfte har varit att undersöka hur nöjd man varit med utredningen och med resultatet av den både från arbetstagare och arbetsgivarens sida och vad som hänt efteråt. En fråga har också varit om man tillmätte utredningen någon betydelse vid en eventuell arbetsåtergång. En enkät har skickats till alla berörda patienter och strukturerade intervjuer har gjorts med två arbetsgivare, som tillsammans beställt tio utredningar. För att inventera vad som hänt efteråt har en journalgenomgång gjorts och försäkringskassan har lämnat uppgifter om hur många som är aktuella där.
Resultatet som baseras på 15 enkätsvar och telefonuppgifter från fyra, visade att de flesta av patienterna (12 av 19) var mycket nöjda med både utredningen och resultatet och arbetsgivarna var också nöjda. Bland de nöjda patienterna fanns både de som fått sjukersättning och de som återgått i arbete. 11 av de 21 patienterna återgick i arbete 50 % eller mer. Nio av dessa svarade på enkäten och sju angav att utredningen hade avgörande betydelse för arbetsåtergången.
De resultat och synpunkter som kommit fram i denna studie talar för att ”multidisciplinär teambedömning” kan vara en verksam metod för att komma till ett avslut på upprepade eller långdragna sjukskrivningar. Det är emellertid viktigt med information att utredningen är en arbetsförmågeutredning och i sig ingen rehabilitering men ändå blev resultatet att hälften av arbetstagarna återgick i arbete. Detta är intressant och det kan det finnas många förklaringar till som är värda att följas upp.
Utgivare
Göteborgs universitet. Sahlgrenska akademin
University of Gothenburg. Sahlgrenska Academy
Fil(er)
Datum
2007Författare
Fahlström, Marianne
Nyckelord
Företagsläkare
Projektrapport
Publikationstyp
report
Serie/rapportnr.
Företagsläkarkursen Väst 2006/2007
Språk
swe