Utvärdering av stresshanteringsprogram på Volvo Lastvagnar AB, Umeå
Sammanfattning
Antalet sjukskrivna har sedan slutet av 1990-talet ökat dramatiskt. Framför allt är det sjukskrivna p g a psykisk ohälsa som har ökat. Arbetsförhållandena tillskrivs ofta stor betydelse. Det känns därför angeläget att arbeta förebyggande på arbetsplatserna för att reducera stressfaktorer och i förlängningen minska sjukskrivningstalet.
Syftet med den här studien är att utvärdera ett stresshanteringsprogram för en grupp bestående av 14 produktionstekniker anställda på Volvo Lastvagnar AB, Umeå. Alla i fullt arbete. Medelåldern i gruppen var 39 år med en spridning mellan 29 och 53 år.
Gruppen fick genomgå ett stresshanteringsprogram med åtta kognitivt inriktade gruppträffar med olika teman samt avslappningsövningar vid varje träff. Därefter 1-3 uppföljningsträffar för att kartlägga stressorer/riskkällor som identifierats och därefter upprätta ett handlingsprogram. En hälsoprofil med konditionstest ingick före programmet samt vid uppföljningen fem månader senare.
För att utvärdera resultatet mättes stressnivån hos gruppen med ett psykometriskt instrument, Shirom Melameds burnout questionnarie. Frågeformuläret består av 22 frågor (graderade 1-7) som mäter olika symptom på ett utmattningssyndrom. Mätningen utfördes innan programmets början samt efter programmets slut och fem månader senare.
Resultatet visade att stressnivån i den undersökta gruppen hade sjunkit efter stresshanteringsprogrammet. Gruppens medelvärde skilde sig signifikant vid analys med GLM repeated measures vid uppföljningen fem månader efter jämfört med före och strax efter programmet. Utvärderingen begränsas av ett litet deltagarantal samt att studien inte är randomiserad eller kontrollerad.
Utgivare
Göteborgs universitet. Sahlgrenska akademin
University of Gothenburg. Sahlgrenska Academy
Fil(er)
Datum
2007Författare
Sturesson, Ingrid
Nyckelord
Projektrapport
Företagsläkare
Publikationstyp
report
Serie/rapportnr.
Företagsläkarkursen Väst 2006/2007
Språk
swe