Upplevd arbetsmiljö hos monteringsarbetare efter omorganisation
Sammanfattning
Omorganisationer inom företag är vanligt förekommande och syftar oftast till att förbättra eller effektivisera verksamheten. Resultatet kan vara svårt att överblicka på planeringsstadiet och åtgärderna ger kanske inte alltid enbart den avsedda effekten. Syftet med det här projekt-arbetet har varit att undersöka vilka möjligheter det finns att påverka och engagera sig i beslut rörande förändringar på arbetsplatsen och hur dessa påverkar upplevelsen av arbetsmiljön.
På Ascom AB i Herrljunga, där man tillverkar produkter för trådlös internkommunikation, intervjuades samtliga anställda vid en monteringslina ett år efter en omorganisation. Vid denna hade berörd personal själva planerat och genomfört förändringen som innebar att man gått från så kallad batchtillverkning till taktat enstycksflöde. Gruppen bestod av 11 personer som själva fick redogöra för sin upplevelse av förändringen.
Valet av frågor inriktades på områden som berörde de anställdas upplevelse av inflytande och delaktighet i processen och hur detta påverkat deras attityd till förändringen, allmän trivsel, trivsel med arbetsuppgifter, förekomsten av belastnings- och stressrelaterade besvär samt graden av arbetstillfredsställelse.
Resultatmässigt visade gruppen stor samstämmighet när det gäller ökad bundenhet efter förändringen, hög trivsel på arbetsplatsen och stor arbetstillfredsställelse. Bland flera i gruppen märktes en ökad upplevelse av belastningsrelaterade besvär. Upplevelsen av stress varierade även om flertalet känt av en ökad anspänning. Totalupplevelsen av förändringen pekade mot att invändningarna mot förändringen delvis uppvägdes av positiva inslag som ökad gruppkänsla och bättre ergonomi.
Slutsatsen blev att den omorganisation som genomförts i konkurrensförbättrande syfte, innefattade en upplevelse av ökad bundenhet och anspänning, men att andra faktorer som god trivsel på arbetsplatsen och hög arbetstillfredsställelse ändå inte påverkats nämnvärt. Detta skulle tala för att det föreligger ett mer komplext samband när det gäller värderingen av olika faktorer såväl inom som utom företaget samt när det gäller frågan om vad som egentligen är avgörande för totalupplevelsen av trivsel på arbetsplatsen.
Utgivare
Göteborgs universitet. Sahlgrenska akademin
Fil(er)
Datum
2007Författare
Wernung, Anders
Nyckelord
Företagsläkare
Projektrapport
Publikationstyp
report
Serie/rapportnr.
Företagsläkarkursen Väst 2006/2007
Språk
swe