Utvärdering av sömnbehandling med kognitiv beteendeterapi (KBT) i FHV Lunds Kommun
Abstract
Bakgrund: Sömnstörningar är ett vanligt förekommande problem med konsekvenser för hälsa och arbetsförmåga. Flera studier har visat att kognitiv beteendeterapi (KBT) kan vara en effektiv behandling för insomni. KBT innebär att kopplingen mellan sömnproblem och sängläge bryts genom kortare sovtid (sömnrestriktion) och undvikande av vaken tid i sängen (stimuluskontroll), parallellt med medvetandegörande och förändring av negativa tankar.
Syfte: Syftet med denna studie var att utvärdera effekten av den 7-veckors KBT-behandling mot insomni som beteendevetare och företagsläkare på FHV i Lunds Kommun utförde i tre gruppomgångar under 2007-2008 för anställda i Lunds Kommun.
Metod: 13 anställda med insomni behandlades för insomni med KBT. Samtliga deltagare var kvinnor med en medelålder på 48 år. Alla deltagare förde en sömndagbok, från vilken beräknades sömneffektivitet, sömnkvalitet, insomningstid och antal uppvaknanden. Data från behandlingsstart jämfördes med motsvarande data vid behandlingens slut.
Resultat: För gruppen som helhet framkom statistiskt signifikanta förbättringar i samtliga sömnparametrar; sömneffektivitet, sömnkvalitet, insomningstid och antal uppvaknanden. Samtliga deltagare förbättrades i minst 2 av de 4 sömnparametrarna.
Slutsatser: Den observerade tydliga effekten av den använda KBT-metoden mot insomni får tolkas som att denna behandling utgör ett starkt alternativ till farmakologisk behandling. Framförallt den begränsade gruppstorleken gör dock att studiens resultat bör tolkas med försiktighet.
Publisher
Göteborgs universitet. Sahlgrenska akademin
View/ Open
Date
2008Author
Miller-Isaksson, Anne
Keywords
Företagsläkare
Projektrapport
Publication type
report
Series/Report no.
Företagsläkarkursen Väst 2007/2008
Language
swe