Vad utmärker sjukskrivningsintyg som inte godkänts av försäkringskassan?
Sammanfattning
I denna studie har man granskat 15 sjukskrivningsintyg som kommit i retur från Försäkringskassan till Leksands Vårdcentral under tiden mars-oktober 2009. Till dessa valdes 30 kontroller, två för varje intyg i retur, som matchades enligt ”samma doktor”, ”samma vecka” och ”samma diagnosgrupp”.
Vid en statistisk jämförelse av olika variabler på intygen som kommit i retur och dess kontroller fann man att man inte kunde peka ut någon enskild faktor som avgörande för om ett intyg kommer i retur. I några fall hade sjukskrivningens längd överskridit sex månader och försäkringskassan ville därför ha patientens arbetsförmåga prövad mot hela arbetsmarknaden istället för mot patientens nuvarande arbetsuppgifter. Försäkringskassans praxis för att godkänna intyg har inte vidare kunnat efterforskas i detta projekt. Det intressanta fyndet i denna studie var dock att andelen kvinnor övervägde i gruppen med intyg som kommit i retur. Orsaken till detta är svår att entydigt förklara.
Att låta ett par kollegor bedöma kvaliteten på informationen i intygen har i denna studie visat sig vara ett lite mera känsligt instrument än att endast kvantitativt se vilken information som faktiskt finns ifylld i intygen. Här kunde man se att intyg som saknar tillräcklig med relevant information har högre risk att komma i retur.
Utgivare
Göteborgs universitet. Sahlgrenska akademin
Fil(er)
Datum
2009Författare
Forsblom, Peter
Nyckelord
Företagsläkare
Projektrapport
Publikationstyp
report
Serie/rapportnr.
Företagsläkarkursen Väst 2009
Språk
swe