Distriktssköterskors upplevelser av mötet med patienten efter införandet av VG Primärvård
Abstract
Grunden i distriktssköterskans arbete är mötet med patienten där ömsesidighet är en förutsättning för en vårdande relation. En av de största förändringarna inom svensk hälso- och sjukvård är införandet av vårdvalet som resulterat i ändrade förutsättningar för både vårdpersonal och patient. Grundtanken med vårdvalsmodellen VG Primärvård är att stärka patientens inflytande, öka tillgängligheten och förbättra vårdkvaliteten.
Syftet med denna studie är att beskriva hur distriktssköterskor upplever mötet med patienten efter införandet av VG Primärvård.
I pilotstudien har en kvalitativ ansats använts och datainsamlingen har skett genom kvalitativa intervjuer, vilka senare har analyserats med kvalitativ innehållsanalys. I studiens resultat framkommer att distriktssköterskorna upplever att de nya villkor som införandet av vårdvalet har medfört påverkar den vårdande relationen negativt. En känsla av otillräcklighet genomsyrar distriktssköterskornas upplevelse av sig själva i mötet med patienten. Resultatet i pilotstudien överrensstämmer väl med tidigare forskning som påpekar att organisatoriska förändringar alltid får omvälvande effekter för de individer som verkar i den.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2010-11-24Author
Boström, Hanna
Johansson, Erika
Language
swe