Rytmik och rörelse – en praktisk undersökning kring barns samspel
Sammanfattning
Abstrakt
Arbetets art: Examensarbete inom allmänt utbildningsområde, 10p
Institution: Institutionen för pedagogik och didaktik
Antal sidor: 31
Titel: Rytmik och rörelse – en praktisk undersökning kring barns samspel
Författare: Elin Johansson och Eva-Maria Nilsson
Handledare: Ann-Marie Dahlgren-Webster
Examinator: Kristina Ahlberg
Rapportnummer: HT05-2611-042
_______________________________________________________________
Bakgrund
Vi vill lyfta vikten av skapande ämnen i förskolan och har därför valt att undersöka rytmik och rörelse. Vi tycker det är viktigt att barn får använda sig av alla sina sinnen i sitt lärande, eftersom alla är olika och lär på olika sätt. Vi anser att man som pedagog kan nå ut till fler elever och fånga deras intresse och bejaka deras kreativitet och fantasi genom skapande ämnen. Genom detta arbete tror vi att våra kunskaper kring rytmik, rörelse och barns sociala samspel fördjupas.
Syfte
Syftet med arbetet är att undersöka om socialt samspel, som en del av social kompetens, utvecklas mellan förskolebarn genom att vi som pedagoger använder rytmik och rörelse som metod.
Frågeställningar
• Vad är rytmik?
• Vad är socialt samspel?
• Hur samspelar barnen kroppsligt och verbalt under de rytmik- och rörelsepass som vi tillsammans med dem genomför i undersökningen? Vad blir synligt vid observationerna?
Metod
Vi har genomfört fyra rytmik- och rörelsepass tillsammans med en grupp på tolv barn i åldrarna fyra till fem år på en förskola. Vår undersökning är en kvalitativ undersökning, där vi genom observationer har betraktat barns samspel under dessa pass. Observationerna har vi gjort både på plats, i form av löpande anteckningar, och med hjälp av en videokamera. Det inspelade materialet tittade vi på i efterhand för att få djupare inblick i barnens samspel. När vi analyserade materialet utgick vi ifrån: Hur samspelar barnen med kroppsspråket? Hur samspelar barnen verbalt? Hur visar barnen hänsyn gentemot kamraterna? Vi har även använt oss av litteratur som behandlar rytmik, rörelse och socialt samspel.
Resultat
Vi ser att barns sociala kompetens och medmänsklighet utvecklas genom rytmik. Barnen som vi har arbetat med har gett uttryck för den sociala kompetensen genom att visa hänsyn och respekt i gruppen och vi ser att de lär av varandra i samspelet. Rytmik är ett arbetssätt där hela barnet engageras via lek och rörelse, med musik och med kroppen. I rytmiken bearbetar barnet även sina intryck genom att få uttrycka sig genom sång, rörelse och gestaltning. Det sociala samspelet handlar om konsten att kunna umgås med andra människor. Under våra rytmik- och rörelsepass tillsammans med barnen kunde vi se att de tog intryck av varandras rörelser och härmades, de tog hänsyn till varandra och lämnade utrymme för varandra. Barnen visade respekt gentemot kompisarna, hade ögonkontakt och lyssnade på varandra.
Diskussion
Som pedagoger skall vi sträva efter att barn ska få använda sig av alla sina sinnen och uttrycka sig genom skapande ämnen såsom rytmik, drama, musik och bild. Vi ser detta arbetssätt som en bra hjälp på vägen. Genom vår undersökning har vi ökat våra insikter i att barn lär i samspel med varandra. Detta är grundläggande tankar som kommer att genomsyra vårt arbete och vår planering av verksamheten som lärare för yngre åldrar.
Sökord
Rytmik
Rörelse
Social kompetens
Sociokulturellt perspektiv
Samspel
Utgivare
Göteborgs universitet. Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning
Samlingar
Fil(er)
Datum
2005Författare
Nilsson, Eva-Maria
Johansson, Elin
Nyckelord
rytmik
rörelse
social kompetens
sociokulturellt perspektiv
samspel
Serie/rapportnr.
ht05 2611-042
Språk
sv