Rapporterade Sanningar – En diskursiv granskning av Utrikesdepartementets landrapporter ur ett poststrukturalistiskt perspektiv
Abstract
Syfte - Kan utrikesdepartementet genom sina landrapporter, som institution, verka bidragande till ett reproducerande av normativa föreställningar och diskurser kring etnicitet, religion, klass, kön och sexualitet?
Frågeställningar - Hur används begreppen etnicitet, religion, klass, kön och sexualitet i Landrapporterna samt vilka eventuellt styrande diskurser aktualiseras i landbeskrivningarna och hur kan i så fall dessa verka diskriminerande och stigmatiserande?
Metod - Studien är en kvalitativ diskursanalys av Utrikesdepartementets landrapporter för tio länder där poststrukturalistiska teoribildningar ligger som grund för analysen.
Resultat – Studiens resultat visar att det i Utrikesdepartementets landrapporter förekommer eurocentriska diskurser kring de begrepp som studien undersöker. I flertalet rapporter förekommer det hegemoniska diskurser där islamofobi, heteronormativitet och ekonomiska diskurser tenderar att konkurrera ut övriga diskurser. Kvinnor beskrivs som en utsatt grupp i relation till islam medan beskrivningen av HBT-personers situation är mycket bristfällig.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2011-02-04Author
Järnemar, Hanna
Keywords
diskurser, normer, makt, islamofobi, heteronormativitet, ekonomisk ideologi
Language
swe