Självhjälpsgruppen–en undersökande studie om dess process och struktur.
Sammanfattning
Syftet med uppsatsen är att söka kunskap om självhjälpsgrupper samt öka förståelsen för den process som sker i dessa grupper. För att försöka uppfylla detta syfte har undersökningen följande frågeställningar: Vad är en självhjälpsgrupp? Vad händer i en självhjälpsgrupp? Vad skiljer självhjälpsgrupper från andra grupper?
Undersökningen utgår från en kvalitativ metod där jag intervjuar sex gruppdeltagare från självhjälpsgrupper. Intervjumaterialet analyseras genom fenomenologiskt angreppssätt där jag försöker se deltagandet i självhjälpsgruppen ur de medverkandes synvinkel. Jag vill via min uppsats bjuda in till eftertanke och reflektion och på så sätt få dela informanternas erfarenhet. Analys av data resulterade i följande temaindelningar:
- personliga mål med gruppdeltagandet eller gemensamt uttalat gruppmål
- vad som fick gruppen att fungera
- beskrivning av gruppmötet
- betydelsen av deltagandet i en självhjälpsgrupp.
Frågan ”vad är en självhjälpsgrupp?” låter jag tidigare forskning i bakgrundskapitlet svara på. Analysverktyget jag använder för att beskriva fenomenet ”vad händer i en självhjälpsgrupp?” utgår från socialpsykologin. Jag använder mig av symbolisk interaktionism samt en del begrepp inom detta perspektiv. Frågan ”vad som skiljer självhjälpsgruppen från andra grupper” beskrivs med hjälp av följande begrepp inom gruppsykologin: mål, normer, ledare, konflikt och konformitet.
Resultat och sammanfattning visar att faktorer som får en självhjälpsgrupp att fungera är:
en stark inre motivation, att alla medlemmar tar ansvar för strukturen, att alla är delaktiga i beslut, att de strävar mot samma mål (om än outtalat) och att de känner tillit och respekt för varandra.
Processen i gruppen beskrivs vara flera individuella pågående processer. Deltagandet symboliseras av stöd, uppmuntran, inspiration, eftertanke, trygghet, respekt och tillit.
Följande faktorer är unika för självhjälpsgruppen i jämförelse med andra grupper: de har inget uttalat mål, ingen ledare, varken formell eller informell samt de upplever inget grupptryck.
Examinationsnivå
Student essay
Fil(er)
Datum
2011-02-04Författare
Bäck, Pernilla
Nyckelord
Självhjälpsgrupper, grupprocesser, gruppstrukturer
Språk
swe