Salutogen äldreomsorg i Göteborgs Stad? En kvalitativ studie hur några medarbetare inom äldreomsorgen uppfattar deras (nya) arbetssätt.
Sammanfattning
Bakgrund Utifrån de politiska målen; att öka inflytande och delaktighet, beslutades i Göteborgs Stad att skapa den ”nya äldreomsorgen” genom att införa ett Salutogent perspektiv.
Syfte Syftet med denna uppsats är att undersöka hur genomförandet av projektet Salutogent perspektiv (som avser till att införa ett salutogent förhållningssätt inom äldreomsorgen i Göteborgs Stad) uppfattas av medarbetarna.
Frågeställningar
- Vad har medarbetarna för erfarenhet av projektet Salutogent perspektiv?
- Hur uppfattar medarbetarna att de har fått introduktion till det salutogena förhållningssättet? - Hur upplever medarbetarna att det salutogena förhållningssättet tar sig i uttryck i det dagliga arbetet och hur skiljer det sig ifrån det gamla?
Metod Denna studie är en kvalitativ studie som bygger på åtta halvstrukturerade intervjuer av medarbetare inom hemtjänst och äldreboende. Intervjuerna har analyserats med hjälp av teorier om hälsa, förändringsarbete och empowerment.
Resultat Medarbetarna känner till projektet men det finns en osäkerhet om dess innehåll. Introduktion till det salutogena förhållningssättet har majoriteten fått från sin enhetschef på varierande sätt. För medarbetarna handlar det salutogena förhållningssättet om att lägga tillbaka makten till omsorgstagaren. Hur det tar sig i uttryck skiljer sig åt, allt ifrån att omsorgstagaren får välja själv till att medarbetaren har strategier innan mötet med omsorgstagaren. Detta uppger några medarbetare skiljer sig från det arbetssätt man hade tidigare. Andra upplever att arbetssättet fanns innan men utan benämningen salutogent förhållningssätt.
Examinationsnivå
Student essay
Fil(er)
Datum
2011-02-08Författare
Larsson, Didie
Gustafsson, Jennie
Nyckelord
Förändringsarbete, Salutogenes, KASAM, Empowerment, Äldreomsorg
Språk
swe