Show simple item record

dc.contributor.authorAndersson, Marina
dc.contributor.authorPeer, Alexandra
dc.date.accessioned2011-02-17T08:46:31Z
dc.date.available2011-02-17T08:46:31Z
dc.date.issued2011-02-17
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/24489
dc.description.abstractBakgrund: Hälsan i Sverige har inte förbättrats på senare år. I U.S.A. finns idag kalorimärkning på vissa restaurang- och caféverksamheter. Tidigare studier har visat att kaloriinnehållet i livsmedel missuppfattas. Man har även kunnat se att medvetenheten har ökat efter kalorimärkningen. För att öka kundvärdet måste man som företag erbjuda gästen någonting utöver det förväntade. Syfte: Syftet med detta arbete är att ta reda på om kalorimärkning av caféprodukter kan användas som marknadsföringsverktyg, genom att undersöka hur försäljning påverkas av kalorimärkning, samt hur kalorimärkning uppfattas av cafégäster genom en attitydundersökning. Metod: Försäljningsstudie på en cafékedja där två produkter kalorimärkts samt en enkätstudie om attityder kring kalorimärkning på sex caféer. Resultat: Studie I, en av produkterna ökade sin försäljning med cirka 80 % och en av produkterna hade en försäljningsminskning med 11 %. Studie II, majoriteten skulle påverkas av kalorimärkning samt 40 % av respondenterna (n=50) skulle uppskatta kalorimärkning på caféprodukter. Slutsats: Utifrån resultaten från studie I och studie II kan vi se att kunder inte bara säger att de skulle uppskatta kalorimärkning, utan att de faktiskt skulle köpa produkter som blivit märkta. Det har visats att det finns ett intresse för kalorimärkning och som kommande restaurangmanagers ser vi att man skulle kunna använda märkning av kalorier som ett marknadsföringsverktyg för caféer och restauranger.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesRestaurangmanagerprogrammet 180hpsv
dc.relation.ispartofseries2010sv
dc.subjectAttitydersv
dc.subjectHälsasv
dc.subjectKalorisv
dc.subjectKundvärdesv
dc.subjectMarknadsföringsv
dc.title¨Kalorimärkning på café - En försäljnings- och attitydundersökningsv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record