• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Kolhydrater i fokus - En enkätundersökning av konsumtionsmönster och mediaintryck

Sammanfattning
Syftet med arbetet är att ta reda på människors kostvanor när det gäller stärkelserika livsmedel som ofta utgör kolhydratkomponenten i lunch och middag. Syftet är även att studera om och i så fall hur människor har påverkats av massmedias debatt kring den omdebatterade livsmedelsgruppen. Kan man få fram i vilken grad människor påverkas av massmedia och vilka budskap det är som människor tar till sig skulle det kunna påverka människor i en hälsosam riktning. Empirin bestod av en enkätstudie på Handelshögskolan i Göteborg. Platsen valdes eftersom det rör sig mycket människor i byggnaden samt att skolan är belägen relativt nära Pedagogen, som är författarnas institution. Det delades ut enkäter i anslutning till Handelshögskolans matsal tills 100 användbara svarsformulär hade samlats in. Enkäten delades ut jämnt fördelat mellan män och kvinnor för att undersöka om det fanns någon könsskillnad bland svaren. Studiens resultat visade att männen åt genomgående något mer än kvinnorna av samtliga stärkelserika livsmedel. För pasta och potatis fanns en statistisk signifikant skillnad mellan män och kvinnor som visade att män nästan åt dubbel mängd jämfört med kvinnorna. De flesta ansåg sig vara ganska medvetna om vad som är snabba respektive långsamma kolhydrater. De som testat någon ny kolhydratkomponent det senaste året var de människor som även åt fullkorn varje dag. Anledningar till varför respondenterna ökat eller sänkt sitt intag varierade bland annat mellan hälsa, träning och viktminskning. Väldigt få av respondenterna hade följt någon speciell diet. Dieten som var mest beprövad var GI-metoden, som är en diet baserad på glykemiskt index, och det var huvudsakligen kvinnor som testat den. Övergripande av respondenterna svarade att de har påverkats av massmedias uppmärksamhet kring kolhydrater.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/24490
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_24490_1.pdf (245.4Kb)
Datum
2011-02-17
Författare
Andersson, Lisa – Marie
Fransson, Josephine
Nyckelord
Enkätundersökning
fullkorn
snabba/långsamma kolhydrater
dieter
Serie/rapportnr.
Kostekonomprogrammet med inriktning ledarskap
2010
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV