• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Köttkonsumtionens miljöpåverkan

Abstract
Det största miljöproblemet i världen idag är de omskrivna klimatförändringarna. Boskapssektorn bidrar till mer utsläpp av växthusgaser än transportssektorn. En ko släpper ut ungefär 100 kilo metan per år som är en tjugo gånger starkare växthusgas än koldioxid. Detta innebär ungefär lika mycket som en bil som går tusen mil på ett år släpper ut. I Sverige äter vi i genomsnitt 80 kilo kött per person och år. Vi bör endast äta en fjärdedel så mycket kött som idag. Det måste spridas mer information kring sambandet mellan kost och miljö. Kunskapen om en långsiktigt hållbar konsumtion är mycket låg hos många konsumenter. För att vi ska kunna närma oss det hållbara samhället måste även ”vanliga människor” göra uppoffringar. Syftet med denna undersökning är att få en bild av några personers uppfattning om köttkonsumtionens miljöpåverkan och vilka åtgärder som bör vidtas för att minska denna konsumtion. Jag har genomfört nio kvalitativa intervjuer för att ta reda på vilka uppfattningar som finns om köttindustrins miljöpåverkan. Mitt resultat visar att det krävs starka incitament för att få människor att bete sig miljövänligt. Det kan behövas en kombination av flera olika åtgärder eftersom olika människor påverkas av olika saker. För en del kan det räcka med en ökad kunskap. Andra påverkas av priser medan vissa inte kommer att ändra sitt beteende om det inte blir olagligt att överkonsumera kött. Slutsatsen i min undersökning är att respondenterna inte har tillräcklig och i vissa fall i princip obefintliga kunskaper om i vilken utsträckning köttindustrin verkligen påverkar miljön.
Degree
Student essay
URI
http://hdl.handle.net/2077/24494
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_24494_1.pdf (175.1Kb)
Date
2011-02-17
Author
Wiberger, Maja
Keywords
Köttindustrin
köttkonsumtion
miljö
växthusgaser
uppoffringar
Series/Report no.
Restaurangmanagerprogrammet 180 hp
2010
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV