Show simple item record

dc.contributor.authorWiberger, Maja
dc.date.accessioned2011-02-17T08:57:33Z
dc.date.available2011-02-17T08:57:33Z
dc.date.issued2011-02-17
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/24494
dc.description.abstractDet största miljöproblemet i världen idag är de omskrivna klimatförändringarna. Boskapssektorn bidrar till mer utsläpp av växthusgaser än transportssektorn. En ko släpper ut ungefär 100 kilo metan per år som är en tjugo gånger starkare växthusgas än koldioxid. Detta innebär ungefär lika mycket som en bil som går tusen mil på ett år släpper ut. I Sverige äter vi i genomsnitt 80 kilo kött per person och år. Vi bör endast äta en fjärdedel så mycket kött som idag. Det måste spridas mer information kring sambandet mellan kost och miljö. Kunskapen om en långsiktigt hållbar konsumtion är mycket låg hos många konsumenter. För att vi ska kunna närma oss det hållbara samhället måste även ”vanliga människor” göra uppoffringar. Syftet med denna undersökning är att få en bild av några personers uppfattning om köttkonsumtionens miljöpåverkan och vilka åtgärder som bör vidtas för att minska denna konsumtion. Jag har genomfört nio kvalitativa intervjuer för att ta reda på vilka uppfattningar som finns om köttindustrins miljöpåverkan. Mitt resultat visar att det krävs starka incitament för att få människor att bete sig miljövänligt. Det kan behövas en kombination av flera olika åtgärder eftersom olika människor påverkas av olika saker. För en del kan det räcka med en ökad kunskap. Andra påverkas av priser medan vissa inte kommer att ändra sitt beteende om det inte blir olagligt att överkonsumera kött. Slutsatsen i min undersökning är att respondenterna inte har tillräcklig och i vissa fall i princip obefintliga kunskaper om i vilken utsträckning köttindustrin verkligen påverkar miljön.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesRestaurangmanagerprogrammet 180 hpsv
dc.relation.ispartofseries2010sv
dc.subjectKöttindustrinsv
dc.subjectköttkonsumtionsv
dc.subjectmiljösv
dc.subjectväxthusgasersv
dc.subjectuppoffringarsv
dc.titleKöttkonsumtionens miljöpåverkansv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record