Måltidsplanering inom äldreomsorgen - En studie med fokus på näring, recept och organisation
Abstract
När man blir äldre och har levt ett friskt liv minskar energibehovet med ungefär en tredjedel, medan näringsbehovet är detsamma som innan (Svenska kommunförbundet, 1994). Därför är det viktigt att man ser till att maten är tillräckligt näringstät och valet av livsmedel blir då väldigt viktigt. Enligt en studie av Carlsson, & Gustafsson, (2003) är näringen dock ingen faktor som prioriteras vid val av recept inom den offentliga sektorn. I en studie av Mattsson Sydner (2002) kom man fram till att det saknades ansvarstagare för måltiderna inom äldreomsorgen och både politiker och personal kände att de hade svårt att påverka måltiden, vilket ledde till att ingen kände sig ansvarig inom det området.
Syftet med vår studie är att studera hur en måltidsplanering för ett äldreboende går till. Fokus ligger på näring, receptanvändning och organisation. Dessutom vill vi jämföra näringen i den serverade måltiden med SNR:s rekommendationer för äldre. Vi har valt att göra en fallstudie, vilket innebär att man gör en studie på endast ett specifikt fall och man utgår från den verksamhetens helhetsperspektiv (Patel & Davidson, 2002). Metoderna vi använt oss av är deltagande observationer i främst i köket men också ute på en avdelning. Vi gjorde även en intervju med kostchefen samt ostrukturerade intervjuer med kökspersonal, vårdpersonal och den biträdande enhetschefen för avdelningarna. Utifrån intervjun med kostchefen kom vi fram till att måltidsverksamheten inte hade någon person med ett övergripande ansvar för vårdtagarnas samtliga måltider. Vi kom också fram till att receptanvändningen i köket följdes mycket väl, men att näringsinnehållet i måltiderna ändå inte uppfyllde rekommendationerna helt och hållet.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2011-02-17Author
Berglund, Anni
Knopp, Viktoria
Series/Report no.
Kostekonomprogrammet med inriktning mot ledarskap, 180 hp
2010
Language
swe