Show simple item record

dc.contributor.authorBerglund, Anni
dc.contributor.authorKnopp, Viktoria
dc.date.accessioned2011-02-17T14:44:41Z
dc.date.available2011-02-17T14:44:41Z
dc.date.issued2011-02-17
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/24514
dc.description.abstractNär man blir äldre och har levt ett friskt liv minskar energibehovet med ungefär en tredjedel, medan näringsbehovet är detsamma som innan (Svenska kommunförbundet, 1994). Därför är det viktigt att man ser till att maten är tillräckligt näringstät och valet av livsmedel blir då väldigt viktigt. Enligt en studie av Carlsson, & Gustafsson, (2003) är näringen dock ingen faktor som prioriteras vid val av recept inom den offentliga sektorn. I en studie av Mattsson Sydner (2002) kom man fram till att det saknades ansvarstagare för måltiderna inom äldreomsorgen och både politiker och personal kände att de hade svårt att påverka måltiden, vilket ledde till att ingen kände sig ansvarig inom det området. Syftet med vår studie är att studera hur en måltidsplanering för ett äldreboende går till. Fokus ligger på näring, receptanvändning och organisation. Dessutom vill vi jämföra näringen i den serverade måltiden med SNR:s rekommendationer för äldre. Vi har valt att göra en fallstudie, vilket innebär att man gör en studie på endast ett specifikt fall och man utgår från den verksamhetens helhetsperspektiv (Patel & Davidson, 2002). Metoderna vi använt oss av är deltagande observationer i främst i köket men också ute på en avdelning. Vi gjorde även en intervju med kostchefen samt ostrukturerade intervjuer med kökspersonal, vårdpersonal och den biträdande enhetschefen för avdelningarna. Utifrån intervjun med kostchefen kom vi fram till att måltidsverksamheten inte hade någon person med ett övergripande ansvar för vårdtagarnas samtliga måltider. Vi kom också fram till att receptanvändningen i köket följdes mycket väl, men att näringsinnehållet i måltiderna ändå inte uppfyllde rekommendationerna helt och hållet.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesKostekonomprogrammet med inriktning mot ledarskap, 180 hpsv
dc.relation.ispartofseries2010sv
dc.titleMåltidsplanering inom äldreomsorgen - En studie med fokus på näring, recept och organisationsv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record